Ukrajna reagált Oroszország állításaira a Kijevi Vízerőmű gátjának lerombolásáról

2024. július 17., 10:56 , 1219. szám

Ukrajna Külügyminisztériuma (MZSZ) cáfolta és abszurdnak nevezte Marija Zaharovának, az Oroszországi Föderáció Külügyminisztériuma képviselőjének nyilatkozatát, miszerint állítólag „Ukrajna a Kijevi Vízerőmű és a kanyivi víztározó gátjainak lerombolására készül”. Az MZSZ hangsúlyozta, hogy a gátakkal kapcsolatos bármilyen bűnös szándék megvalósításáért az agresszor ország lesz a felelős – jelentette az Ukrajinszka Pravda az MZSZ nyilatkozatára hivatkozva július 12-én.

„Ukrajna Külügyminisztériuma kategorikusan cáfolja azokat az abszurd orosz vádakat, amelyek szerint az ukrán hatóságok állítólag a Kijevi Vízerőmű, a kanyivi víztározó vagy más infrastruktúra gátjait készülnek felrobbantani, hogy Oroszországot hibáztassák” – áll a nyilatkozatban.

A külügyi tárca szerint Ukrajnának nem lehet reális célja saját infrastruktúrájának lerombolása vagy saját népének veszélyeztetése.

„Ami az »Oroszországi Föderáció hibáztatását« illeti, az orosz rezsim saját háborús bűncselekményeivel maga is kiválóan boldogul ezzel a feladattal. Az orosz rakéta barbár csapása a gyerekekre Ukrajna fő gyermekkórházában, az Ohmatditban önmagáért beszél” – hangsúlyozta a Külügyminisztérium.

Az MZSZ arra is felhívta a figyelmet, hogy Ukrajnában a civilek fenyegetésének és a kritikus infrastruktúra lerombolásának egyetlen oka az orosz agresszió.

„Abban az esetben, ha Moszkva a Kijevi Vízerőmű gátjaival, a kanyivi víztározóval vagy más infrastruktúrával kapcsolatban bármilyen bűnös szándékot valósít meg, a felelősség kizárólag az agresszor Oroszországot terheli” – hangsúlyozta a Külügyminisztérium.

A nyilatkozat szerzői megjegyzik, hogy „Moszkva efféle bejelentéseinek valódi célja az ukrán társadalom megfélemlítése, valamint a nemzetközi közösség és a média félrevezetése”.

„Oroszország már sokszor demonstrálta ezt a stratégiát: másokat megvádolni azzal, amit maga tesz vagy akar tenni. A Dnyeper-gátakkal kapcsolatos soros orosz fantáziák ürügyül szolgálnak arra, hogy a nemzetközi közösség még figyelmesebben kövesse Oroszország lépéseit” – írta az MZSZ.

(zzz/pravda.com.ua)