Az Európai Szolidaritás szerint a parlament vezetése nem engedte el őket egy amerikai rendezvényre

2024. július 18., 19:58 , 1219. szám

Az Európai Szolidaritás (JSZ) közölte, hogy hónapokon át várták a Legfelső Tanács vezetésétől a kiküldetési engedélyt a politikai pártok amerikai nemzetközi kongresszusán való részvételre, amelyet végül nem kaptak meg határidőre – tudatta a Jevropejszka Pravda július 14-én az ellenzéki párt sajtószolgálatára hivatkozva.

A JSZ Petro Porosenko volt elnök, parlamenti képviselő vezette küldöttsége a republikánusok milwaukee-i nemzeti kongresszusára készült, ahol hétfőn kezdődött a világ minden tájáról érkezett több mint 50 jobbközép politikai erő fóruma.

A pártnál úgy vélik, hogy útjukat szándékosan akadályozták, és ezt „államellenes lépésnek” tekintik, mivel az ellenzéki képviselők utazását és kapcsolataikat az Egyesült Államok mindkét pártjában Ukrajna államérdekeinek javára lehetett volna kiaknázni.

A JSZ emlékeztetett, hogy Porosenko elnöki ciklusa alatt pozitív tapasztalatokat szerzett a Trump-adminisztrációval való együttműködésről, például akkor kapta meg Ukrajna egyebek mellett az első Javelin rendszereket.

A pártnál felidézik, hogy Petro Porosenko 2023 őszén sem utazhatott el a hivatalos útra, amelynek keretében találkozót terveztek a republikánusokkal, és ez kihasználatlan esély maradt az amerikai katonai segélyek feloldásának gyorsítására.

„A kialakult helyzetről tájékoztatni fogjuk Ukrajna amerikai, uniós és NATO-partnereit, mert csak egy demokratikus ország pályázhat a tagságra az Európai Unióban és az észak-atlanti szövetségben” – közölte a JSZ.

 

(pszv/eurointegration.com.ua)