Félmillió hrivnya értékben illegálisan próbált modern berendezéseket és sört behozni

2024. július 18., 11:19

Egy Szlovákiából hazatérő 49 éves kárpátaljai nő a „zöldfolyosó” sávban parkolta le autóját a Felsőnémeti-Ungvár határátkelőn. Ez pedig azt jelenti, hogy a vámjogszabályok követelményeinek megfelelően nem szállít a határon bevallásra és vámilleték fizetésére kötelezett árukat. Erről a kárpátaljai vámhivatal sajtószolgálata tájékoztat.

A vámosok azonban alapos átvizsgálásra küldték a járművet, és hamarosan be nem jelentett terméket fedeztek fel a szalonban. A vállalkozó kedvű nő korszerű berendezések és szeszes italok szállítását vállalta, amelyek összértéke jelentősen meghaladja a személyenkénti 500 eurós, a bevallás és adózás nélküli áruimportra vonatkozó törvényi határt. A csomagok között 15 tétel volt: Marshal márkájú fül- és fejhallgató; 6 darab kínai gyártmányú Asus és Lenovo laptop, 101 liter szlovák gyártású Saris sör.

Az internetes előzetes becslések szerint csak egy ilyen fejhallgató ára 100 dollárnál kezdődik, az említett laptopé pedig 1,5 ezer dollár. Tehát a feltárt áruk teljes mennyiségének ára meghaladja a 400 ezer hrivnyát. E tény alapján egyszerre két jegyzőkönyv készült az Ukrajna Vámkódex 471. cikkelyének 2. és 3. része szerinti vámszabályok megsértéséről (az állampolgárok által a vámhatáron átvitt áruk bejelentésének elmulasztása).

A be nem jelentett árut lefoglalták és a vámraktárban helyezték el, pontos értékét szakértő állapítja meg. A többi áru, amelynek értéke és mennyisége nem haladta meg az egy állampolgárra megengedett mértéket, visszakerült az a nőhöz.

(Facebook/RV)