Kijevben és 11 megyében lettek hosszabbak az áramszünetek

2024. július 18., 13:25

Meghibásodtak két energetikai létesítmény berendezései, emiatt meghosszabbították az áramszüneteket a központi, az északi és a dnyiprói régióban – jelentette a korrespondent.net az Ukrenerhóra hivatkozva július 18-án, csütörtökön délelőtt.

„Két energetikai létesítmény berendezéseinek meghibásodása miatt 8:00 és 22:00 óra között négy szakaszban (черга – a szerk.) alkalmaznak áramszünetet Kijev városban, Kijev, Cserkasszi, Csernyihiv, Zsitomir, Harkiv, Poltava, Szumi, Zaporizzsja, Donyeck, Dnyipropetrovszk és Kirovohrad megyékben” – áll a közleményben.

A többi megyében a meghirdetett menetrend szerint érvényesek a korlátozások: 16:00 és 22:00 között négy szakasz, máskor három.

Mint ismeretes, a négy szakasz kikapcsolása azt jelenti, hogy egy bizonyos időszakban az adott megyében a fogyasztók 70%-át korlátozzák egyidejűleg.

A ma reggeli helyzet szerint Kijev, Voliny, Kárpátalja, Zsitomir, Szumi és Csernyihiv megyékben 374 településen teljesen vagy részben nincs áramellátás a zivatarok és az erős szél miatt. Egyéb okokból reggel 503 település volt áram nélkül. A harcok miatt Donyeck, Harkiv és Herszon megyékben vannak áramkimaradások.

Műszaki okok miatt Dnyipropetrovszk, Kirovohrad és Odessza megyei fogyasztók maradtak áram nélkül.

„A műszaki kimaradások a hőségnek a nagyfeszültségű berendezésekre és vezetékekre gyakorolt hatásaival kapcsolatosak” – közölte az Ukrenerho.

A rendkívüli hőség és az európai fogyasztás növekedése miatt az áramimport visszafogott szinten marad. A mai napon Ukrajna Romániától, Szlovákiától, Lengyelországtól és Magyarországtól összesen 23 561 MWh-t kap, 1 232 MW maximális teljesítménnyel.

(korrespondent.net/Kárpátalja)