Elhunyt Irina Farion, akire rálőttek

2024. július 20., 10:06

Lembergben pénteken este belehalt lőfegyver okozta sérülésébe Irina Farion nyelvész, volt parlamenti képviselő – jelentette a hromadske.ua Makszim Kozickijre, a Lembergi Megyei Katonai Közigazgatás vezetőjére hivatkozva.

A rendőrséget július 19-én 19:30 órakor értesítették, hogy Lembergben a Masaryk utcában, ahol Farion lakott, egy ismeretlen férfi rálőtt egy járókelőre.

Az áldozatot fején lőtt sebbel szállították kórházba. Az orvosoknak sikerült elvégezniük a seb elsődleges műtéti kezelését, a nő mély kómában volt, mesterségesen lélegeztették.

„Közölték, hogy Irina Farion meghalt a kórházban. Az orvosok mindent megtettek, de a sérülés halálos volt” – írta valamivel később Telegram-csatornáján Andrij Szadovij, a város polgármestere, akit az Ukrajinszka Pravda idéz.

Irina Farion ukrán nyelvész, közéleti aktivista és a Szvoboda Országos Szövetség konzervatív-nacionalista párt korábbi parlamenti képviselője 1964. április 29-én született Lembergben. A Legfelső Tanácsban népszerűsítette az ukrán nyelv fontosságának gondolatát, ellenezte az úgynevezett Kivalov–Kolesznyicsenko törvényt. A 2012-ben elfogadott, 2014-ben végül hatályon kívül helyezett jogszabály hivatalos kétnyelvűséget írt elő azokban a régiókban, ahol a nemzeti kisebbségek aránya meghaladja a 10 százalékot.

(hromadske.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)