Több mint 23 000 ukrán lépett be illegálisan Moldovába

2024. július 21., 12:50 , 1219. szám

2022. február 24-től 2024. május 31-ig mintegy 23 500 ukrán férfi lépett be Moldovába illegálisan, azaz az ellenőrző pontokat elkerülve – közölte a Szabadság Rádió (SZR) moldovai szolgálatával az ország határrendészete és Migrációs Főfelügyelősége.

Kisinyovban a hatóságok azt állítják, segíteni akarnak az ukrán intézményeknek, hogy megakadályozzák a harcképes férfiak szökését, és különösen a szervezett embercsempészetet. Ha azonban a menekülőknek sikerül észrevétlenül átjutniuk Moldovába, nem fenyegeti őket a hazatoloncolás veszélye. Moldova Büntető törvénykönyvének az államhatár illegális átlépésére vonatkozó szabálya ugyanis nem vonatkozik azokra a külföldi állampolgárokra, akik menedékjogot kérnek.

Ruszlan Haluska, a határrendészet vezetője az SZR-nek elmondta, hogy ha az ukránok személyesen fordulnak a határrendészet vagy a Migrációs Főfelügyelőség kirendeltségeihez a nemzetközi védelem egy bizonyos formája iránti kérelemmel, akkor „nem vonatkoznak rájuk szankciók az illegális belépésért” Moldova területére.

Az SZR által megismert hivatalos adatokból kitűnik, hogy az elmúlt egy év és két hónap során 12 764 18 és 59 év közötti ukrán férfi kapott ilyen ideiglenes védelmi státuszt.

Korábban Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter az SZR-nek adott interjújában kijelentette, hogy a határőrök nap mint nap több tucat embert vesznek őrizetbe, akik megkísérlik illegálisan átlépni az ukrán határt az EU-országok irányába, többek közt az erdőkön és a Tisza folyón keresztül.

(ntk/radiosvoboda.org)