Képviselő: Zsitomir megyében nem kapcsolták ki az áramot, míg más régiókban alkalmazták az ütemtervet

2024. július 22., 11:14

Zsitomirban nem tartották be az Ukrenerho utasításait az ütemezett áramszünetekre vonatkozóan, míg más régiókban 13-15 órán keresztül áram nélkül maradtak az emberek – jelentette az RBK–Ukrajina Olekszij Kucserenkóra, a Legfelső Tanács Energiaügyi Bizottságának első alelnökére hivatkozva vasárnap este.

A honatya kifejtette: Ukrajna energiarendszere úgy van kialakítva, hogy amikor az Ukrenerho utasítást ad a korlátozásokra, azok egyenletesen oszlanak el minden megye között, hogy betartsák az igazságosság elvét.

„De most képzeljék el, hogy az adott oblenerhók, vagyis a regionális vállalatok illetékes diszpécserei – és pontosan ez történt Zsitomirban és más városokban – nem hajtották végre ezeket az utasításokat, és nem korlátozták az áramellátást. Más régiókban eközben 13-15 órát ülnek áram nélkül” – mondta a népképviselő.

Kucserenko hangsúlyozta, hogy az ilyen magatartás az energiarendszer kódexének megsértését jelenti.

Az RBK – Ukrajina emlékeztet, korábban az állami energiafelügyelet, a Derzsenerhonahljad ellenőrzéseket végzett az áramszüneti ütemtervek betartásával kapcsolatban különböző megyékben, és szabálysértéseket talált Zsitomir megyében.

(rbc.ua/Kárpátalja)