Újakra cserélik a régi 500 hrivnyásokat

2024. július 22., 18:31

Augusztus 1-jétől az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) megkezdi a 2003–2007-es (azaz a régi kibocsátású) 500 hrivnyás bankjegyek kivonását a forgalomból. A cél fokozatosan lecserélni azokat a 2014-es és későbbi kibocsátású bankjegyekre – jelentette az RBK – Ukrajina az NBU sajtószolgálatára hivatkozva július 22-én, hétfőn.

„Így a régi típusú 500 hrivnyás bankjegyekből fokozatosan egyre kevesebb lesz forgalomban, helyüket modernebb és biztonságosabb 500 hrivnyás bankjegyek veszik át” – áll a közleményben.

A régi típusú 500 hrivnyás bankjegyek azonban továbbra is érvényes fizetőeszközök maradnak. A polgárok változatlanul korlátozás nélkül fizethetnek velük, nem kell külön becserélni azokat – tette hozzá a sajtószolgálat.

Amint azt az NBU megjegyzi, a döntés fő célja a forgalomban lévő készpénz minőségének javítása, figyelembe véve a régi típusú 500 hrivnyás bankjegyek elhasználódását, hiszen azok csaknem 18 éve vannak forgalomban, így az elmúlt nyolc évben is, az újgenerációs bankjegyekkel párhuzamosan.

Az NBU a következőképpen fogja kivonni a forgalomból a régi bankjegyeket 2024. augusztus 1-jétől:

- az ukrán bankok nem adnak ki ilyen bankjegyeket pénztáraikból semmilyen típusú készpénzes tranzakciónál;

- az NBU felhagy a banki pénztárak ilyen bankjegyekkel való ellátásával.

Ennek eredményeként a régi típusú, 500 hrivnyás bankjegyek a bankokba jutva már nem kerülnek vissza a forgalomba, hanem kivonják azokat a forgalomból, és a jegybankhoz kerülnek további átszámolás és megsemmisítés céljából.

„Ugyanakkor a régi típusú 500 hrivnyás bankjegyek modern, megerősített védelmi rendszerű bankjegyekre cserélése nem érinti a polgárok készpénzes elszámolásait, nem kell pótlólagos intézkedéseket tenniük a cseréhez” – áll a közleményben.

(rbc.ua/Kárpátalja)