Változtak a dohánytermékek értékesítésének szabályai

2024. július 22., 13:31 , 1219. szám

Július 11-től Ukrajnában tilos az ízesített cigaretta, vágott dohány, az elektronikus cigarettákhoz való aromás folyadékok, valamint a nem megfelelően felcímkézett cigarettáscsomagok árusítása – jelentette a dengi.ua a 2023. július 11-én hatályba lépett 1978-XI. számú törvényre hivatkozó Zsittya Polgári Képviseleti Központ nyomán.

Mint rámutatnak, a törvény biztosított időt a fennmaradt, a vonatkozó rendelkezések hatálybalépése előtt forgalomba hozott dohány- és nikotintermékek értékesítésére, de legfeljebb a jogszabály hatálybalépésétől számított 12 hónapot.

„Ez a határidő lejárt, a mai nappal a vonatkozó tilalmak teljes mértékben hatályba léptek” – áll a közleményben.

Így július 11-től a dohányzásra szánt dohánytermékek minden csomagján a frissített előírások szerinti egészségügyi figyelmeztetéseknek kell szerepelniük. Ezek szerint például a csomag legnagyobb oldala területének 65%-án a dohányzás okozta betegségek képeit, valamint a dohányzás ártalmaira és következményeire figyelmeztető szövegeket kell elhelyezni.

Ugyancsak július 11-től tilos az aromás adalékokat tartalmazó cigaretták, dohánytermékek és az e-cigarettákhoz való aromás adalékokat tartalmazó folyadékok árusítása.

(szcs/dengi.ua)