A 10. osztályban fegyverekről, haditechnikáról tanulnak majd az iskolások

2024. július 23., 18:08

A 10. osztályban Ukrajna nemzetbiztonságának és védelmének alapjait tanulják meg az iskolások, megismerkednek az irányítás és a tervezés alapelveivel, tanulni fognak a fegyverekről és a haditechnikáról – jelentette a korrespondent.net az Oktatási és Tudományos Minisztérium sajtószolgálatára hivatkozva.

Tájékoztatásuk szerint az Ukrajna védelme tantárgy aktualizált projektje tükrözi a valóságot és az Ukrajna előtt álló kihívásokat. A program minden diák számára azonos lesz, nemtől függetlenül.

A tantárgy a témakörök széles skáláját öleli fel.

„Ma az a feladatunk, hogy felkészítsük a fiatalokat a rohamosan változó modern világ kihívásaira. Törekszünk a tinédzserek kritikus gondolkodásának, alkalmazkodási és reakciókészségének fejlesztésére. Az Ukrajna védelme tantárgy programjának frissítésével a cél a fontos életkészségek kialakítása: az elsősegélynyújtástól a modern technológiák megismeréséig” – mondta Okszen Liszovij oktatási és tudományos miniszter.

A 10. osztályban Ukrajna nemzetbiztonságának és védelmének alapjait tanulják meg a tanulók, megismerkednek az irányítás és tervezés alapelveivel, tanulnak a fegyverekről és a haditechnikáról. Nagy figyelmet fordítanak a gyakorlati készségekre: a terepen való tájékozódásra, a műszaki erődítés alapjaira és a lövészképzésre.

A 11. osztályos program középpontjában a katonai technológiák fejlesztése, az információbiztonság jellemzői, valamint az elsősegélynyújtással kapcsolatos ismeretek elmélyítése állnak. Fontos szempont megismerni a polgári lakosság védelmének módszereit válsághelyzet esetére, valamint Ukrajna védelmének lehetőségeit és módjait.

(korrespondent.net/Kárpátalja)