Kisebbségvédelem Európában

2024. július 23., 19:50 , 1220. szám

2024. július 7–12. között zajlott a Kisebbségvédelem Európában címet viselő nyári egyetem, mely a Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet szervezésében és támogatásával valósult meg.

 A több mint húszéves múltra visszatekintő rendezvényen idén közel harminc hallgató vett részt, akik Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból, Kárpátaljáról és Magyarországról érkeztek. A programra elsősorban olyan hazai és külhoni joghallgatókat vagy más társadalomtudományi képzések hallgatóit, PhD-hallgatókat, fiatal kutatókat, gyakorló szakembereket vártak, akik elkötelezettek a külhoni magyarság jogainak és érdekeinek védelme iránt.

A szervezők olyan előadókat hívtak meg, mint Nicolas Levrat kisebbségi jogokkal foglalkozó ENSZ különleges jelentéstevő, valamint kisebbségi jogokkal foglalkozó jeles Kárpát-medencei szakembereket, alkotmánybírákat, ombudsmanokat. Az előadásoknak a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Párbeszéd Háza, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, illetve a Kúria biztosított helyszínt.

A rendkívül intenzív előadás-sorozat keretében a nyári egyetem hallgatói naprakész információkat kaphattak a külhoni területek kisebbségvédelmi problémáiról csakúgy, mint a kérdés európai uniós megítéléséről, szabályozásáról, aktuálpolitikai vonzatairól. A rendezvényen előadást tartott Darcsi Karolina, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola adjunktusa, ismert kárpátaljai érdekvédelmi politikus is, aki a kárpátaljai magyarság jogi és politikai helyzetét elemezte a független Ukrajnában.

A nyári egyetem programjai közül nem maradhattak ki a kötetlenebb elemek sem, így a hallgatók a budapesti városnézés mellett részt vehettek egy szentendrei kiránduláson és vacsorán, ellátogattak a Terror Házába, illetve egy éjszakai hajókirándulás keretében gyönyörködhettek Budapest szépségeiben. 

tzs