Bezuhla elhagyta a kormánypárti frakciót

2024. július 24., 11:50 , 1220. szám

Marjana Bezuhla parlamenti képviselő július 17-én bejelentette, hogy kilép a Nép Szolgája frakcióból – közölte a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálata.

Bezuhla döntését azzal magyarázta Facebook-oldalán, hogy felmentették a Legfelső Tanács Nemzetbiztonsági, Védelmi és Hírszerzési Bizottsága Polgári Demokratikus Felügyeleti és Ellen­őrzési albizottságának elnöki tisztségéből, illetve hogy nem ért egyet a bizottság és a frakció politikájával.

„Már nincs erkölcsi erőm ahhoz, hogy a frakcióval azonosítsam magam, még formálisan sem. Megküldtem a kérvényt a Nép Szolgája parlamenti frakcióból való kilépésről” – írta.

Bezuhla még aznap közzétett egy rövid videót, amelyben Olekszandr Kornyijenko, a Legfelső Tanács alelnöke bejelentette az ő kiválását a frakcióból.

A képviselőt a frakcióból való kilépése miatt nem fenyegeti a mandátumvesztés, mivel egyéni választókerületből választották meg.

Bezuhla idén februárban jelentette be, hogy kilép a Nép Szolgája pártból. Gyakran hangoztatta, hogy nem osztja bizottsági és frakcióbeli kollégái nézeteit és munkamódszereit.

A BBC News Ukrajina emlékeztet, az immár független képviselő rendszeresen bírálja az ország katonai vezetését. A közösségi oldalakon azt állítja, ő az egyetlen, aki hangot ad azoknak a problémáknak, „amelyeket már ismer a harcoló egységekben minden katona, és amelyeket nem javítanak ki”.

2023 őszétől Bezuhla nyilvánosan kritizálta Valerij Zaluzsnijt, a fegyveres erők akkori főparancsnokát. Nem sokkal a tábornok felmentése után kritikus bejegyzéseket kezdett írni az új főparancsnokról, Olekszandr Szirszkijről és más katonai vezetőkről is.

Az egyetlen feltétlen tekintély Bezuhla számára, akit soha nem bírál, Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij – állapítja meg a BBC News Ukrajina. Bezuhla szerint nehezen tud áttörni hozzá „a hadsereg problémáival kapcsolatos nyilvánvaló tényekkel” a „szakemberek torlasza” miatt.

(hk/radiosvoboda.org/bbc.com)