Kerti hortenzia

2024. július 24., 20:44 , 1219. szám

A kerti hortenzia (Hyd­ran­gea macrophylla) népszerűsége nem véletlen: lenyűgöző virágzataival és változatos színvilágával bármely kert ékköve lehet. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan gondozzuk, ültessük, szaporítsuk és metsszük ezt a csodálatos növényt, hogy hosszú évekig gyönyörködhessünk benne.

Az éppen virágzási szezonjukat élő hortenziák nagy népszerűségnek örvendő virágzó cserjék, melyek világszerte ismertek. Kertekben, közterületeken is gyakran láthatók. Míg korábban szinte kizárólag a kerti hortenziát alkalmazták, addig mára számos új fajukkal lehet találkozni. A virágpiacon reneszánszát éli a hortenzia, ami nem is csoda, hisz cserepes termesztés mellett szabadföldi kiültetésre és vágási célra egyaránt alkalmas, emellett az újabb fajták a mai igényeknek is jobban megfelelnek. A hortenzia értékesítési lehetőségeinek előretörésében az is nagy szerepet játszik, hogy a vásárlók a szezo­nális balkon- és terasznövény-választékban is számontartják.

A hortenzia népszerűségét nemcsak a feltűnően nagy virágzatának és széles színválasztékának köszönheti, hanem árnyéktűrő képességének is, így olyan helyen is tartható, ahol csak kevés virágzó növény érzi jól magát. A kertben 1–1,5 méteres, terebélyes bokorrá nő. Virágai nagyon tartósak, vágott virágként akár egy-két hétig is szépek maradnak a vázában, éppen ezért kedvelt növény a virágkötők körében is. A levágott hortenziavirágokat szépen meg lehet szárítani úgy, hogy nem fog lepotyogni, és nagyjából a színét is megtartja.

Ültetés

A hortenzia ültetésének ideális időpontja tavasszal vagy ősszel jön el. Válasszunk számára félárnyékos helyet, ahol a növény reggeli napfényt kap, de a délutáni forróságtól védve van. A talaj legyen humuszban gazdag, jó vízelvezető, de nedvességtartó. Az ültetési gödröt kétszer olyan szélesre és mélyre ássuk, mint amekkora a gyökérlabda. Az ültetés során keverjünk a kiásott földhöz komposztot vagy érett trágyát, hogy tápanyagban gazdag közeget biztosítsunk a növény számára.

Gondozás

A hortenzia vízigényes növény, különösen a meleg, száraz időszakokban. Rendszeresen öntözzük, de kerüljük a túlöntözést, ami gyökérrothadáshoz vezethet. A mulcsozás segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, és gátolja a gyomok növekedését. Tavasszal és nyár elején érdemes tápoldatozni a növényt, hogy elősegítsük a bőséges virágzást.

Szaporítás

A hortenzia legegyszerűbben dugványozással szaporítható. Nyáron, amikor a növény aktívan növekszik, vágjunk le egy 10–15 cm hosszú, egészséges hajtást. Távolítsuk el az alsó leveleket, és mártsuk a vágott véget gyökereztető hormonba. Ültessük el a dugványt laza, nedves talajba, és helyezzük árnyékos, védett helyre. Rendszeresen öntözzük, és néhány hét múlva gyökereket növeszt.

Metszés

A hortenzia metszése a fajtától függően változik. A kerti hortenziát (Hydrangea macrophylla) a virágzás után, nyár végén vagy ősz elején metsszük meg. Távolítsuk el az elnyílt virágokat, és ritkítsuk meg az idősebb ágakat, hogy helyet adjunk az új hajtásoknak. Az egyéves hajtásokat ne vágjuk vissza, mivel ezek hozzák a következő évi virágokat. Más fajták, például a bugás hortenzia (Hydrangea paniculata) és a cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens) tavasszal metszhetők vissza, mivel ezek az új hajtásokon virágoznak.

A hortenzia különlegessége, hogy virágainak színe a talaj pH-értékétől függ. Savanyú talajban (5,5 pH alatt) a virágok kékek, míg lúgos talajban (6,5 pH felett) rózsaszínek lesznek. A szín befolyásolásához használhatunk alumínium-szulfátot (a kék színhez) vagy dolomitot (a rózsaszínhez).

A kerti hortenzia gondozása nem igényel különösebb szakértelmet, de némi odafigyelésre szükség lesz. Az ültetés megfelelő helyének kiválasztása, a rendszeres öntözés és a táp­anyag-utánpótlás biztosítja a növény egészséges fejlődését. A megfelelő metszés és szaporítás révén hosszú évekig élvezhetjük a hortenzia pompás virágait. Ha követjük ezeket a tanácsokat, a hortenzia minden kertben valódi ékszerként ragyog majd.

Nadimova Erzsébet,

az „Egán Ede” KGK JA falugazdásza, a „Pro Agricultura Carpatika”
Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa