A kormány döntött az adóemelésről

2024. július 24., 16:16 , 1220. szám

A miniszteri kabinet július 18-án elfogadta az Adótörvénykönyv módosításának tervezetét, amely 2024-ben összesen 138,7 milliárd hrivnyával növelné az állami költségvetés adóbevételeit. Ennek érdekében a kormány egyes adók kulcsának emelését és az adóalap kiterjesztését javasolja – jelentette az RBK–Ukrajina a Pénzügyminisztériumra hivatkozva.

A kormány arról biztosított, hogy a legenyhébb megoldást választották a lehetségesek közül a további katonai szükségletek finanszírozására, amely két részből áll.

A többlet védelmi finanszírozási igény csaknem háromnegyedét – 361,6 milliárd hrivnyát – belső kölcsönökből, az állami költségvetés folyó bevételeinek, többek között a gazdaság kifehérítésével és bizonyos kiadások terén eszközölt megtakarításokkal elért növeléséből javasolják biztosítani.

A pótlólagos finanszírozási igény egynegyedét – 138,7 milliárd hrivnya összegben – a katonai illeték, a jövedéki adók felülvizsgálata és néhány egyéb intézkedés terhére remélik előteremteni.

A Pénzügyminisztérium megjegyzi, hogy a jövedékiadó-kulcsoknak az unió minimális szabványaihoz való fokozatos közelítésével az első szakaszban pótlólagosan 16,9 milliárd hrivnya bevételt biztosítanak az állami költségvetésnek. Így a dohány jövedéki adójának 2024. szeptember 1-jétől történő felülvizsgálata 3,8 milliárd hr, az üzemanyagok jövedéki adójáé pedig 9,8 milliárd hr további bevételt jelent.

Az édesített italokra kivetett jövedéki adó bevezetése, amelyet a világ országainak jelentős részében már alkalmaznak, lehetővé teszi a költségvetés bevételeinek növelését 3,3 milliárd hr-val.

A Pénzügyminisztérium becslése szerint a katonai illeték felülvizsgálata és néhány egyéb intézkedés további 121,8 milliárd hr mozgósítását teszi lehetővé a biztonsági és védelmi szektor céljaira.

A kormányzat mindennek érdekében többek között előirányozza:

– a katonai illeték kulcsának emelését a magánszemélyek esetében 1,5%-ról 5,0%-ra;

– a jövedelmük 1%-ának megfelelő katonai illeték bevezetését az általános és egyszerűsített adózási rendszert alkalmazó jogi személyek esetében;

– a katonai illeték bevezetését az egyéni vállalkozók (FOP) számára, melynek mértéke a FOP-ok 1., 2. és 4. csoportjába tartozók esetében két minimálbér 5%-a, míg a 3. csoporthoz tartozóknál a jövedelem 1%-a.

Ezenkívül egyes műveletek esetében is bevezetnék a katonai illeték megfizetését.

Így a banki fémeknél értékük 5%-ának megfelelő, a bankoktól történő megvásárlásukkor fizetendő katonai illetéket állapítanának meg.

Az értékesítésből származó jövedelem 5%-ának megfelelő katonai illetéket vezetnének be évi egy ingatlantárgy eladása után.

A mobilszolgáltatóknak a mobilszolgáltatások díja 5%-ának megfelelő katonai illetéket kellene fizetniük.

A személygépkocsik első regisztrációja során a jármű értéke 15%-ának megfelelő katonai illetéket számítanának fel (kivéve a fogyatékossággal élők személygépkocsival való ellátását a jogszabályokkal össz­hangban).

Ezen túlmenően az ékszert értékesítő vállalkozások, intézmények, szervezetek és egyéni vállalkozók az eladott ékszerek értéke 30%-ának megfelelő katonai illetéket fizetnének.

További újdonság, hogy az üzemanyag-kiskereskedelemmel foglalkozó adóalanyok havi társasági adóelőleget lesznek kötelesek fizetni.

Bevezetik a 150 eurót meg nem haladó áruk importáfával való megadóztatását. Ugyanakkor továbbra sem adózna a behozott áru, amelynek összértéke nem haladja meg a 45 eurót egy átvevő magánszemély esetében.

(hk/rbc.ua)