Zelenszkij Londonban: III. Károly fogadta az ukrán elnököt

2024. július 24., 13:59 , 1220. szám

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke nagy-britanniai látogatása során július 18-án találkozott III. Károly királlyal – jelentette a DW.

„Köszönettel tartozom Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága királyának, III. Károlynak az audienciáért. Az Egyesült Királyság továbbra is Ukrajna egyik legközelebbi és legfontosabb szövetségese. Nagyra értékelünk az ukrán népnek nyújtott minden támogatást” – írta Zelenszkij az X közösségi oldalon.

A királyi család hivatalos beszámolójából az X közösségi oldalon kiderül, hogy az uralkodó az Európai Politikai Közösségnek (EPC) a Blenheim-kastélyban tartott csúcstalálkozója után fogadta Ukrajna elnökét.

„A találkozón 46 európai vezető tárgyalt számos nemzetközi kihívásról, lehetőségről és közös értékeinkről” – áll a közleményben.

A csúcstalálkozón mondott beszédében Zelenszkij felszólította a nyugati partnereket, hogy erősítsék meg Ukrajna légvédelmi rendszerét, és oldják fel a nyugati fegyverekkel orosz területen elhelyezkedő célpontok elleni csapásokra vonatkozó korlátozásokat.

 

„Minél hatékonyabb lesz a légvédelmünk, Putyin annál tehetetlenebb lesz. Minél kevesebb korlátozást szabunk a hatékony fegyverek használatára, Oroszország annál aktívabban törekszik majd a békére. A katonai repülőtereket, amelyekről az orosz gépek bombákkal szállnak fel városaink, embereink, gyermekeink ellen, és az orosz rakétakilövő helyeket – mindezeket meg kell semmisíteni” – idézi az államfőt az Ukrán Elnöki Hivatal sajtószolgálata.

Emellett Zelenszkij beszédében hangsúlyozta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „nem érte el fő célját, nem sikerült megosztania Európát”.

„Minél elszántabban fogja őrizni Európa ezt az egységet, annál tartósabb békét tudunk majd elérni. Putyin nem tud kapcsolatokat fenntartani az igazán erős vezetőkkel, és ez a mi előnyünk, de ez csak addig marad előny, amíg egységesek vagyunk” – mondta.

Zelenszkij hozzátette, Ukrajna jelenleg a második békecsúcsra készül, és hamarosan dolgozni kezdenek a munkacsoportok azon, hogyan lehetne biztosítani az ukrán „békeformula” konkrét pontjainak megvalósítását.

„Ez az energiabiztonság, az élelmezésbiztonság, valamint egy humanitárius csoport, amely a foglyok szabadon bocsátásával és a deportáltak hazatérésével foglalkozik majd. Később más csoportok is megjelennek. Kérek mindenkit, hogy támogassák ezeket az erőfeszítéseket, csatlakozzanak a közös munkához és válasszák ki maguknak a »békeformulának« azokat a pontjait, ahol megmutathatják vezető szerepüket” – mondta az ukrán államfő.

Július 19-én, pénteken Zelenszkij találkozott a brit kormány minisztereivel – tájékoztatott a Reuters. Az ukrán elnök ismét sürgette a nyugati szövetségeseket, hogy engedélyezzék a mélységi csapásokat Oroszország ellen, szerinte Nagy-Britannia megpróbálhatja meggyőzni partnereit, hogy oldják fel az ukrajnai fegyverhasználatra vonatkozó korlátozásokat.

Zelenszkij a közösségi oldalakon számolt be találkozójáról Keir Starmerrel, Nagy-Britannia miniszterelnökével.

„A legfontosabbak között szerepelt a front helyzete, a nagy hatótávolságú fegyverek szükségessége, hogy meg tudjuk védeni embereink életét” – írta többek között.

Az EPC csúcstalálkozóján való részvétele keretében Ukrajna elnöke megbeszélést folytatott Mette Frederiksen dán miniszterelnökkel, Pedro Sanchez spanyol miniszterelnökkel és Aleksandar Vučić szerb elnökkel is.

Emellett Zelenszkij elnök nagy-britanniai látogatása során további két biztonsági megállapodást kötött: a Cseh Köztársasággal létrejött egyezményt Petr Fiala miniszterelnökkel, a Szlovéniával tető alá hozott szerződést Robert Golob miniszterelnökkel írták alá.

(szcs/dw.com/president.gov.ua)