A NAÜ megerősítette a Dél-ukrajnai Atomerőmű egyik blokkjának lekapcsolását

2024. július 26., 14:29

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) megerősítette a Dél-ukrajnai Atomerőmű egyik erőművi blokkjának lekapcsolását a múlt héten. Az elektromos védelem oldott ki a transzformátor hibája miatt – jelentette a korrespondent.net a NAÜ sajtószolgálatára hivatkozva július 26-án, pénteken.

„Múlt héten a NAÜ-nek a Dél-ukrajnai Atomerőműben dolgozó csapata arról számolt be, hogy a 2. számú erőművi blokkot ideiglenesen lekapcsolták, miután az elektromos védelem kioldott az atomerőmű területén kívül található 330 kV-os nyitott elosztó berendezés transzformátorának problémája miatt” – áll a sajtószolgálat közleményében.

A kerámia szigetelő rövidzárlat következtében megsérült, ami viszont olajszivárgáshoz vezetett. Egy elektromos ívtől tűz keletkezett.

A reaktort a helyreállítás után újraindították. Körülbelül 17 órával később kezdett el áramot szolgáltatni a hálózatba, és alig több mint 24 órával a leállás után érte el a maximális teljesítményét.

Korábban a média jelentette, hogy a Dél-ukrajnai Atomerőmű reaktorai július 16-án éjjel csaknem 12 órán keresztül nem működtek.

(korrespondent.net/Kárpátalja)