EU-bővítés: zsákutca vagy útvesztő?

2024. július 28., 16:26

Az idei Bálványosi Szabadegyetemen is szó esett az Európai Unió bővítési politikájáról, azon belül is két ország csatlakozási folyamatáról. A Mindig 5 évre a csatlakozástól – az EU-bővítés labirintusában című beszélgetés keretében Szerbia részéről Kovács Elvira, a Szerbiai Képviselőház alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökségi tagja, míg Ukrajna kapcsán Darcsi Karolina, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) politikai és kommunikációs titkára, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola kutatója, adjunktusa mérlegelte az aktuális helyzetet.

Kovács Elvira véleménye szerint óriási euroszkepticizmus figyelhető meg az egész nyugat-balkáni régióban. „Az a legérdekesebb, hogy Szerbia szinte mindent teljesített az európai uniós csatlakozási folyamatban – az Oroszország elleni szankciók bevezetésének kivételével –, mégsem kerül fel a legfelső klaszterbe” – húzta alá az alelnök. Elmondta, hogy még alkotmányt is módosítottak, folyamatosan nyílnak az új fejezetek Szerbia és az Európai Unió között, de mégis úgy érzi, hogy az orosz–ukrán háború kitörése óta kissé elfelejtkeztek róluk. Olyan, mintha zsákutcába kerültek volna, de remélhetőleg csak időszakos várakozásra ítéltettek addig, amíg a balti államokat meggyőzik, vagy ők maguk megbizonyosodnak arról, hogy Szerbia nem egy mini-Oroszország.

Darcsi Karolina szerint soha nem látott történelmi siker Ukrajna európai uniós csatlakozási folyamata. „Ilyen gyorsan ennyire közel még soha semelyik ország nem került az EU-s tagsághoz” – emelte ki a kommunikációs titkár. Sajnálatos módon a jelenlegi háborús helyzet miatt Ukrajna nem lehet az EU tagja. „Ukrajna számára nincs más irány, csak a nyugat és az Európia Unió” – húzta alá Darcsi Karolina.

A csatlakozási folyamat rendkívüli gyorsaságának azonban van egy hátulütője is a kutató szerint. „Rengeteg ukrán állampolgár várja az uniós csatlakozást, csak sokan nincsenek tisztában azzal, hogy milyen feltételeknek kell még megfelelni, amelyekből van azért néhány” – emlékeztetett a KMKSZ politikai titkára.

Összesítve: Ukrajna jól halad az Európai Unióhoz való csatlakozás útvesztőjében, bár azzal, ahogy Magyarországot „méltatja” a médiájában (naponta több tíz lejárató cikk jelenik meg Magyarországgal kapcsolatban az ukrán médiumok hasábjain és műsorain), továbbá a kárpátaljai magyarság ellenében végrehajtott húzásaival (oktatási törvény, kisebbségi nyelvtörvény) inkább csak nehezen megmászható falakat húz önmaga és az EU közé.

A kerekasztal-beszélgetést Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának mesteroktatója, korábbi helyettes államtitkár moderálta.

skh