Jobb pályát a diákjainknak!

2024. július 29., 15:15

A címben olvasható alcímmel ellátott kerekasztal-beszélgetésen diskuráltak a fiatal tehetségek pályaorientációjáról és a tudatos iskolaválasztásról Tusnádfürdőn. A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) Kárpátaljáról dr. Orosz Ildikót, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II RFKMF) korábbi rektorát, jelenlegi elnök asszonyát hívta meg a beszélgetésre.

Az elnök asszony elmondása szerint a pályaorientáció kifejezés elméletben rendkívül szépen cseng, de a tapasztalat azért mást diktál. „Fontos megfigyelni azt, hogy milyen pálya van az adott fiatalok előtt: tudnak-e fejlődni, vagy ahogy a mondás tartja, maradnak és továbbra is (csak) a kántor mellől zenélnek a templomban” – mondta Orosz Ildikó. Véleménye szerint fel kell mérni azokat a pályaválasztási lehetőségeket, amelyek adottak a fiatalok előtt, és azok irányába kell terelgetni őket indirekt módszerek segítségével. „De lehet, hogy mindezeknek semmi értelme, mert ott van még az a bizonyos „csordaszellem”, melynek értelmében egyszerűen oda megy majd tovább tanulni, ahová a barátai” – emelte ki a Rákóczi-főiskola elnök asszonya.

„Nálunk nincs pályaorientációs szakember, ellenben mi magunk próbálkozunk önerőből megadni a tehetségeknek azt a lehetőséget, hogy kipróbálják magukat” – emlékeztetett dr. Orosz Ildikó. Úgy gondolja, hogy a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) megteremti a fiatalok számára a szakmai lehetőséget, ami önmagában egy közvetett pályaorientáció. „Van még mit fejlődni a pályaorientáció szempontjából de a jelenlegi háborús helyzetben elsődleges célunk, hogy megtartsuk az oktatási intézményeinket” – foglalta össze mondandóját dr. Orosz Ildikó elnök asszony.

A kerekasztal beszélgetésen még részt vett Ritter Betty, a pécsi Pedagógiai Oktatási Központ Oktatási Hivatalának a főosztályvezetője, Erdei Ildikó, a Temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum igazgatója, valamint Frigy Szabolcs egyetemi oktató, nevelési tanácsadó. A beszélgetést Ferencz-Salamon Alpár, a RMPSZ alelnöke moderálta.

Simon Dávid