Több mint 40 ezer eltűntet keresnek

2024. július 29., 17:53 , 1220. szám

Jelenleg mintegy 42 ezer embert keresnek a különleges körülmények között eltűnt személyek egységes nyilvántartása alapján – közölte Dmitro Bohatyuk, a Belügyminisztérium különleges körülmények között eltűnt személyekkel foglalkozó főosztályának vezetője, akit az Ukrinform idéz.

„Összességében működésének kezdete óta több mint 51 000 különleges körülmények között eltűnt személyről kerültek be adatok a nyilvántartásba. […] Jelenleg körülbelül 42 ezren vannak” – mondta el.

Bohatyuk szerint a Belügyminisztérium körülbelül 7 000 olyan személyt is nyilvántart, akikről már rendelkezésre állnak információk.

„Több mint 3 000 emberről van szó, akiknek a tartózkodási helyét megállapították, akik élnek és jól vannak. Ezen személyek döntő többsége volt hadifoglyunk. A mai helyzet szerint körülbelül 4 000 azonosított holttestünk van. Túlnyomó többségükben a mi védőink, akiket eltűntnek nyilvánítottak, de később azonosítottak” – tájékoztatott a Belügyminisztérium képviselője.

Bohatyuk jelezte, hogy a személyek eltűnésével kapcsolatos eljárások több mint 90 százalékát a Nemzeti Rendőrség nyomozói vizsgálják. Elmondása szerint általában úgy történik, hogy különleges körülmények között eltűntnek tekintenek egy személyt, majd később beigazolódik a fogságba esése.

A belügyi tárca képviselője külön felhívta a figyelmet arra a problémára, hogy a Védelmi Minisztérium nem vesz DNS-mintát a harci övezetbe vezényelt katonáktól.

„Azaz, míg ez a kérdés a Nemzeti Rendőrséggel, a Nemzeti Gárdával és az Állami Határőrszolgálattal kapcsolatban többé-kevésbé megoldott – a nemzetközi partnerek, a Vöröskereszt segítségével –, addig ez a probléma továbbra is fennáll a védelmi tárcánál” – jegyezte meg Bohatyuk.

(hk/ukrinform.ua)