Gitár-, Ének- és Verstábor Kisgejőcön

2024. július 30., 15:05 , 1221. szám

Az ungvári járási Kisgejőcön a nyári időszakban szokatlan vidám gyermekzsivaj, ének- és gitárhang szűrődött ki hétfőn az iskola ablakából. Ez nem véletlen, hisz megnyílt a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány („GENIUS” JA) V. Gitár-, Ének- és Verstábora, melynek minden évben a Kisgejőci Egry Ferenc Líceum ad otthont.

– Idén Magyarország Kormánya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával július 29. – augusztus 3. között zajlik az ötödik tábor. Immár hagyománnyá vált, hogy falunk szülötte, Bódi László tiszteletére mindig feldolgozunk Cipő-dalokat, idén is két dalt választottunk, valamint a versszekcióban az éven Arany János verseit fogják feldolgozni és színpadra vinni a gyerekek. Olyan műveket választottunk, amelyek alkalmasak kisebbeknek-nagyobbaknak egyaránt: A walesi bárdok és a Családi kör. Énekelni is fognak, a hagyomány szerint Tárczy Andor Ungnak és Tiszának című versét, valamint a Brummogót Füzesi Magdától – mondta Bogáthy Eleononóra, a Kisgejőci Egry Ferenc Líceum igazgatója, táborvezető, betekintést nyújtva a tervezett programba.

Megtudtuk, hogy olyan neves oktatókat sikerült meggyőzni az ügynek, mint Ivaskovics József, aki Magyar Örökség díjas zenetanár, verséneklő, zeneszerző, karvezető. Györkené Csákány Marianna, a Gyöngykaláris Kórusiskola vezetője, Szavla Krisztián gitároktató, valamint két tanárnő – Tárczy Nóra és Jávorszky Erika – a verstanulásra fogja oktatni a gyerekeket, a kézműves-foglalkozásokat pedig Vágner Katalin, a helyi iskola szervezője fogja tartani.

– Azért is örülök ennek a tábornak, mert ritkaság, hogy ilyen lehetőséget kapjanak a gyerekek a verséneklésre. A nagyobbak, akik már többször voltak, azzal a céllal érkeznek, hogy dalokat tanuljanak. Olyan darabokat választunk, melyeket majd otthon is elő tudnak adni, megmutatják a többieknek, s ez így terjed. Mi hatalmas szeretetből adjuk ezt, s ezt érzik rajtunk. Nekünk nem mindegy, mit énekelnek. A legnagyobb örömünk, hogy ezt sikerül átadni – emelte ki Ivaskovics József.

Az ünnepélyes megnyitóra hétfőn délután került sor a tanintézmény nagytermében. A résztvevőket Váradi Natália, a „GENIUS” JA igazgatója köszöntötte.

– A „GENIUS” JA ötödik alkalommal valósítja meg a gitártábort, ami nagyon fontos, mert nemcsak gitározást tanulnak, hanem megzenésített verseket, költészetet, mint például most is Arany János alkotásait fogják feldolgozni, illetve Cipő-dalokat. A gyermekeknek ez egy közösségépítő erő. Itt tehetséggondozás zajlik, nem egy tömegtábor, hanem egyfajta mentorálási program ez. A művészet az, ami a legnagyobb bajokon is átsegíti az embert, és a különböző „Genius”-táborok – költészet, festészet, szobrászat – mindegyike azt segíti elő, hogy a gyermek érezze: ő tehetséges, egy közösséghez tartozik, fontos, és valamiben ő is kimagasló. Fontos az is, hogy együtt vannak, örülnek, értékesen telik a nyári szünidő – hangsúlyozta Váradi Natália, és azt kívánta a résztvevőknek, hogy a tábor idejére felejtsék el a háborús körülményeket, az összes bajt, problémát, s amellett, hogy sokat tanulnak, építsenek közösséget, barátkozzanak, sokat játsszanak, ismerkedjenek, s töltődjenek fel a következő tanévre.

A „GENIUS” JA igazgatója végezetül köszönetet mondott kollégáinak a munkájukért, akik évről évre itt vannak és szívvel-lélekkel végzik ezt a nemes feladatot, az utánpótlás-nevelést.

A táborba május 3. – június 3. között várták a 10–16 évesek jelentkezését, akik érdeklődnek a megzenésített versek iránt, szeretnek énekelni és gitározni. Összesen 26 fő jelentkezett a táborra, akik közül 21-en érkeztek meg 10 településről – Beregszász, Rát, Gálocs, Nagydobrony, Palágykomoróc, Szürte, Tiszaágtelek, Ungvár s természetesen Kis- és Nagygejőc – 12 oktatási intézmény tanulójaként. Vannak visszajáró táborlakók, akik sokadik alkalommal vesznek részt, de akadnak persze újak is, akik először jöttek, s idén belső-ukrajnai menekültek is vannak, két lány Beregszászból, akik szinte alig beszélik a magyar nyelvet, de szüleik elmondása szerint szeretnének jobban megismerkedni a magyar zenével.

Veronika és Nagyija a háború kitörését követően költözött anyjukkal Beregszászba egy Kijev megyei településről, amelyet 2022 februárjában bombatámadások értek. Apjuk veszélyes munkát végez a frontvonal közelében: az aláaknázott területeket méri fel és jelzi a robbanószerek helyét. A lányok egyre jobban értik a magyar nyelvet, de ezúttal még ukránul mondták el, hogy egy beregszászi ismerős ajánlására jelentkeztek a táborba, felkeltette az érdeklődésüket a gitározási lehetőség. Mindketten járnak zeneiskolába, zongora szakon tanulnak.

– Egyelőre nem tudom elképzelni, hogy fognak megtanítani engem gitározni, mert emlékszem, milyen nehezen tanultam meg zongorázni. Most már végzős leszek zongora szakon a zeneiskolában, a hobbim az avokádó gyökereztetése és további nevelése – mesélte Veronika, majd húga, Nagyija hozzátette: – Nagyon jó a hallásom, ezért gyakran dicsérnek. Gondolom, itt is gyorsan megtanulom majd a dalt.

Béres Emese Nagygejőcről jött, negyedik alkalommal.

– Év közben járok kórusra, tanulok gitározni és zongorázni. Mindig nagyon élvezem ezt a tábort, sok új dolgot tanulok minden alkalommal, s hasznát is veszem annak a tudásnak. Másoknak azért ajánlanám, mert itt sok új barátot szerezhetünk és tanulhatunk is sokat.

A 7 éves Györke Máté elmondása szerint harmadszor van a táborban, egyelőre nem gitározik, csak csörgődobon és dobon játszik. Nagyon élvezi, mert jók a játékok, érdekes a kézművesség, az énekek és a versek is érdeklik.

Varga Veronika Palágykomorócról érkezett, második alkalommal vesz részt a táborban, mert nagyon tetszett neki a tavalyi gitártábor.

– Érkezéskor nem tudtam gitározni és Kisgejőcön tanultam meg, majd otthon fejlesztettem tovább a tudásomat azon a gitáron, amit a szüleimtől kaptam ősszel ajándékba. Azért ajánlanám másoknak ezt a tábort, mert nagyon jó és csodálatos kikapcsolódás, rengeteg élménnyel gazdagodva mehetünk haza innen.

A hét folyamán a 6 szakképzett oktató munkáját 3 nevelő is segíti majd, és pénteken a táborzáró koncerten Kisgejőcön felcsendülnek többek között a település híres szülöttjének, Bódi Lászlónak (Cipő) a Nagy kő zuhan és a Fényes utakon című dalai is. A Republic zenekar frontembere, valamint két másik ismert kárpátaljai szerző – Tárczy Andor és Füzesi Magda – néhány szerzeményét megtanulva a gyerekek közkinccsé teszik azokat alkalom­adtán előadva saját kisközösségeikben.

 R. V.