KárpátHáz-fiesta: Néptáncos hagyományőrzés Badalóban

2024. július 30., 10:34 , 1221. szám

Július 27-én, szombaton a Badaló központjában található Petőfi Sándor Kulturális Központban rendezték meg a II. KárpátHáz-fiestát, mely rendezvény a Péter Csaba megyei képviselő által létrehozott KárpátHáz civil szervezet bereg­vidéki néptánccsoportjainak közös délutánja. Az idei Fiesta különleges jelentőséggel bírt, hiszen a KárpátHáz civil szervezet öt évvel ezelőtt Badalóban indította el néptáncprogramját.

A rendezvényt Tóth Győző ügyvezető igazgató nyitotta meg. Az eseményre és a néptáncosok életére Isten áldását kérte Sápi Zsolt badalói református lelkész. A Fiesta egy nagy közös tánccal kezdte meg rendezvénysorozatát, melyet a kultúrház előtti téren mutattak be. „Felemelő érzés, amit itt láthatunk. Amikor átadtuk a kultúrházat, azt mondtuk, szeretnénk gyerekzsivajjal megtölteni, mert ez a célunk. Öt év elteltével elértünk valamit, hiszen a tavalyi évhez képest a néptáncosaink száma szinte megduplázódott: 120-an voltak, míg az idei Fiestán több mint 250-en” – hangsúlyozta köszöntőjében Tóth Győző, a KárpátHáz ügyvezető igazgatója.

A 250 néptáncos gyermek a munka gyümölcse, mely büszkeséggel tölt el mindenkit, hiszen ők ápolják a magyar kultúrát azon a helyszínen, ahol öt évvel ezelőtt elkezdték a néptáncprogramot. „A gyerekek a mi jövőnk, ők jelentik azt, ami megtart itt, Kárpátalján” – tette hozzá Tóth Győző.

Az idei Fiestán már részt vettek a Beregszászi kistérségen kívül a Nagybégányi és a Mezőkaszonyi kistérség gyerekei is, és tervezik a Nagyberegi kistérség bevonását is, ahol Beregújfalu ad majd otthont a következő kulturális központnak – ott jelenleg is zajlanak a felújítási munkálatok.

A rendezvény vendége volt Babják Zoltán, a Beregszászi kistérség polgármestere, aki elmondta, hogy a háború szörnyűsége mellett igenis fontos, hogy gyermekeinknek legyenek ilyen és ehhez hasonló lehetőségei, hogy közönség előtt is megmutathassák néptánctudásukat: „Azt gondolom, hogy kistérségünk eme rendezvénye erősíti a közösségünket, erősíti az itthon maradást és a hazaszeretetünket is.”

A fellépések sorát a badalói Levendula Néptánccsoport nyitotta meg, őket a halábori Tiszavirág, majd a macsolai Százszorszép Néptánccsoport követte. A programban szerepelt továbbá a kígyósi, a beregsomi, a mezővári, a csetfalvai, a csonkapapi, a borzsovai, a beregdédai és a nagymuzsalyi néptánccsoport, illetve a sárosoroszi citeraegyüttes is. A magas színvonalú műsor zárásaként Tóth Győző elismerő oklevelekkel jutalmazta a felkészítő tanárokat és klubvezetőket. Kovács István tánctanár és koreográfus pedig emléklapokat adott át azoknak a lelkes gyerekeknek, akik a program kezdetétől fogva aktívan részt vesznek a foglalkozásokon.

A rendezvényen átadták a Csoóri Sándor-programnak köszönhetően beszerzett 12 népviseleti ruhát is, melyet nagy örömmel és büszkeséggel fogadtak mind a táncosok, mind a közösség többi tagja, hiszen ezek a ruhák a magyar népi hagyományok továbbélését segítik elő. A szervezők ígérik, hogy a KárpátHáz-fiestát jövőre is megszervezik, remélve, hogy ez a rendezvény hagyománnyá válik, és minden évben örömet szerez a néptáncos gyerekeknek, valamint a közösség minden tagjának.

A KárpátHáz-fiesta egy olyan rendezvény, amely nemcsak a magyar népi kultúra ápolását tűzte ki célul, hanem a közösség összekovácsolását is. A résztvevők és a nézők egyaránt élvezhették a színvonalas előadásokat, a gyerekek lelkesedése pedig „átragadt” minden jelenlévőre. A szervezők és támogatók reményei szerint a Fiesta továbbra is egyre több embert vonz majd, és évről évre növekvő létszámmal, illetve még színvonalasabb műsorokkal gazdagítja Kárpátalja kulturális életét.

D. A.