Kezdetét vette a Jankovics Mária Alkotótábor Beregszászban

2024. július 30., 08:14 , 1221. szám

2024. július 29-én vette kezdetét a XIV. Jankovics Mária Alkotótábor első turnusa Beregszászban. A közel 60 fiatal a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola bázisán kapcsolódhat majd ki, az új ismeretek elsajátítása mellett. A tábor a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezésében, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, valamint a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának eszköz- és szakmai támogatásával valósul meg.

Az alkotótábor nagy népszerűségnek örvend vidékünk művészet iránt érdeklődő 10–16 év közötti fiataljai körében, így már hagyománnyá vált, hogy két turnusban rendezik meg. A beregszászi tábort a tiszapéterfalvai követi majd augusztus 5–10. között. Az ötnapos tábor a nevét az ungvári születésű Jankovics Máriáról kapta, aki vidékünk ismert textilművésze, grafikusa, festője volt.

A megnyitón köszöntőt mondott Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány igazgatója. Beszédében kifejezte, hogy a tábor gondolatát a Rákóczi-főiskola és az Alapítvány az elsők között karolta fel, hiszen a művészet lehetőséget ad arra, hogy az emberek kifejezzék érzéseiket, gondolataikat és élményeiket. Emellett esztétikai élvezetet nyújt, amely gazdagítja az emberek életét, mindennapjait.  „Alkotásaitok, amelyek a hét során születnek majd – az maga a csoda, a varázslat, a művészet” – fogalmazott az Alapítvány vezetője.

A tábor szakmai irányítása Kulin Ágnes, a Révész Imre Társaság elnöke által valósul meg. Emellett vidékünk művészei is részt vesznek a programok létrejöttében: Néger Krisztina, a „PADIJUN” Kárpátaljai Megyei Gyermek- és Ifjúsági Alkotói Palota tanára, képzőművész, keramikus; Ruszin Noémi festőművész; Kutasi Csaba, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola művészeti részlegének laboránsa, festőművész, grafikus és Kovács Gyöngyi beregszászi festőművész, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára.

Váradi Natália a megnyitót követő interjújában elmondta: „A »Genius« Jótékonysági Alapítvány számára kiemelten fontos, hogy ne kiválogassuk a tehetségeket, hanem megtaláljuk minden gyermekben azt a tehetséget, amit fejleszthetünk, amivel ő is kiemelkedhet. Minden gyermeket szeretnénk segíteni tanáraink által, hogy találja meg a tehetségét.”

Kulin Ágnes hetilapunknak adott interjújában foglalta össze a tábor szakmai vonatkozásait: „Számos olyan jubileumot ünnepelünk ebben az évben, melyből válogatni tudtunk a tábori program összeállításakor. Célunk, hogy az új technikák megismerése mellett művészettörténeti alapokat is tanuljanak a gyerekek, emellett a fakultatív programok alatt kapcsolódjanak is ki a fiatalok. A realizmussal, az impresszionizmussal, az avantgárddal, a szürrealista művészeti gondolkodással ismerkednek meg a gyerekek a tematikus foglalkozások keretében, korcsoportjuknak megfelelően. Jómagam André Kertész és Brassaï magyar fotográfiai munkásságával egészítem ki a programot. A heti projektmunkát Jankovics Mária A kis Művész című grafikája köré építettünk. A mű egy részét papírmasé technikával szeretnénk életre kelteni s megőrizni az elkövetkező évekre. Ettől a tábortól kezdve reményeink szerint ez egy utazókalappá válik majd. Ezen a kalapon mindenki elhelyezheti majd a saját üzenetét, lenyomatát. A hét során készült alkotásokat – idén elsőként – a főiskola Na’Conxypán Galériájában állítjuk majd ki. Reméljük, a programok 5 nap elteltével egy nagyon színes és izgalmas kiállítást eredményeznek majd.”

LI