A málna gyomirtása I.

2024. július 30., 18:39 , 1220. szám

A telepítés előtti gyomszabályozás lehetőségei

A málna termesztésében a legnagyobb gondot nem a betegségek és a kártevők okozzák, hanem a gyomosodás elleni védekezés. Gondoljuk csak végig, lett-e málnatermés azokon a töveken, melyeket a gyomok közé ültettünk? S hányszor volt már, hogy a fű szinte „elölte” a málnatöveket?

A málna gyomirtózásáról általában

A málna gyomirtását már a telepítés előtt el kell kezdeni. Erre azért van szükség, mert a telepítés után az évelő kétszikű gyomok ellen nem tudunk védekezni gyomirtó szerekkel. Gyomirtó szereket csak a sorok kezelésére alkalmazzunk, a sorközöket előnyös mechanikai úton gyomszabályozni. Egy málnaültetvényt évente kb. 4-6 alkalommal célszerű megművelni. Ugyanakkor nagyon fontos a mechanikai gyomszabályozás során, hogy maximum 4–6 cm mélyen dolgozhatjuk meg a talajfelszínt, ennél mélyebben sérülést okozhatunk a növény sekélyen szétterülő gyökereiben.

A málna gyomirtó szeres kezelése a növény nyugalmi állapotában végezhető el a legnagyobb biztonsággal. A málna korai fakadása miatt az alapkezelésre használható gyomirtó szerek egy részét akár késő ősszel is kijuttathatjuk.

A málna járulékos gyökérrendszerének elhelyezkedése miatt nagyon érzékeny a talajherbicidekre. A legtöbb talajgyomirtót csak a telepítést megelőzően vagy többéves ültetvénynél, esetleg mélynyugalmi állapotban használhatjuk.

A málna gyomirtózása során csak az egyszikűek ellen tudunk hatékonyan védekezni.

A gyomirtózás lehetőségei a málna telepítése előtt

Málnát ültethetünk ősszel és tavasszal is. Természetesen a tavaszi ültetés a legbiztonságosabb. Az ültetés időpontjától függetlenül a gyomirtózás kulcsfontosságú, s mindkét esetben ajánlott a gyomszabályozás.

Általában a totális gyomirtó szer (glifozát hatóanyag) szinte minden gyomot maradéktalanul elpusztít. Ám van egy nagy hátránya, mégpedig a hatásidő, mely legalább 10–14 nap.

A málna telepítése előtt érdemes előre gondolkodni, mert sok fáradtságtól kímélhetjük meg magunkat. Nem célszerű csak úgy belevágni a málna ültetésébe, mert van még a kert sarkában egy kis szabad hely – előreláthatólag nagy kudarc lesz. A málna is csak megfelelően művelt és jó termőterületen tud kellő mennyiséget teremni, jó minőségben. Egy elgyomosodott kertsarokban, épület sarkában nem tudjuk megművelni a málnatöveket, ennek megfelelően a termés is gyenge minőségű lehet.

A telepítés előtt legalább 14–20 nappal ajánlott a területet totális gyomirtóval („sima totális gyomirtó”) kezelni, a megfelelő dózisban és a megfelelő technológiával (erről a helyi szaktanácsadók szívesen informálják a termelőket). Amint a gyomok sárgulni és pusztulni kezdenek, indulhat a talaj előkészítése és az ültetés.

Még egy fontos dologra kell odafigyelni, melyet fentebb is említettem, mégpedig a telepítés ideje. Amennyiben tavasszal ültetik a málnát, akkor a totális gyomirtózást ajánlatos még előző év késő őszén elvégezni. Egy példa a számos totális gyomirtó szer közül: Gladiator Forte 3–5 liter/ha dózisban, azaz ebből kiindulva 1–3 dl/10 liter víz, amellyel 100–150 m2 permetezhető le.

Továbbá közvetlenül az ültetést megelőzően tavasszal is védekezni szükséges a magról kelő egy- és kétszikű gyomok ellen. Jó hatékonysággal és biztonsággal használhatók például a metolaklór, napropamid, klórbromuron, pendimetanil lenacil, monolinuron, fluazifop-P-butil, diuron, terbacil hatóanyagok.

Ajánlott és jól bevált technológia a metolaklór és pendimetanil hatóanyagok kombinált használata a telepítés előtt, nedves földre permetezve. A permetezés után 2–5 napon belül meg kell történnie a kiültetésnek. Például a Dual Gold (1–1,5 liter/ha, azaz 33–50 ml/10 liter víz 100–150 m2 kipermetezve) szinte minden egyszikű magról kelő gyomot távol tart. Ám itt kell megjegyeznem, hogy ez sem csodaszer, a gyomirtó hatóanyagok maximális hatása 40 nap, ezután a gyomok természetesen megindulhatnak, de ezzel majd a következő cikkünkben foglalkozunk részletesebben.

Az őszi (novemberi) telepítés során fontos, hogy a fentebb említett idő előtt alkalmazzuk a totális gyomirtó szert, s ezután nincs más gyomszabályozási teendőnk, mivel a hűvös időszak beállta után már a gyomok sem csíráznak. A magról kelő gyomok ellen felesleges védekeznünk ilyenkor. Kora tavasszal, még március elején viszont esedékes a magról kelő egy- és kétszikű gyomok elleni védekezés. Teljes biztonsággal alkalmazhatók kora tavasszal a mélynyugalmi állapotban, a telepítés első évében a következő hatóanyagok:

– napropamid (Devrinol 50 WP – 4,0–6,0 l/ha) – főként egyszikű gyomok és néhány magról kelő kétszikű gyom ellen;

– metolaklór (Дабл Трай – 1,1–1,4 l/ha) – főként egyszikű gyomok és néhány magról kelő kétszikű gyom ellen;

– klórbromuron (Maloran – 2,5–3,5 kg/ha) – agresszív egyszikű magról kelő gyomok ellen;

– pendimetanil (Stomp 330 – 4,0–6,0 l/ha) – főként egyszikű gyomok és néhány magról kelő kétszikű gyom ellen.

Amennyiben megfelelő technológiát alkalmaztunk telepítéskor, a gyomok jelentős része gyérül, s a következő években már sokkal könnyebb dolgunk lehet – és nemcsak nekünk, hanem a málnatöveknek is a terméssel. (Folytatjuk.)

Molnár Ildikó,
az „Egán Ede” KGK JA falugazdásza, a „Pro Agricultura Carpatika”
árpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány munkatársa