Nemzetpolitika a frontvonalon – ifjúsági kerekasztal-beszélgetés

2024. július 30., 13:28

Pandémia, háború, választások és az ezen kihívások helyzetkezelése volt a fő témája a 33. tusványosi ifjúsági kerekasztal-beszélgetésnek. A panel által a szervezők célja volt felhívni a figyelmet arra, hogy az ifjúsági szervezetek a jelen globális problémáit nemcsak értik, de igyekeznek a lehető legmegfelelőbb módon kezelni is.

Az esemény moderátora Bagi Barna, a Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesület elnöke volt, aki a határon túli és az anyaországi ifjúsági szervezetek képviselőit kérdezte az elmúlt évek kihívásairól, azokra való válaszkeresésről és a kidolgozott stratégiákról.

Sörös Andor, a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Fórumának elnöke a pandémiára reflektálva megjegyezte: „A legnagyobb probléma a Covid ideje alatt az volt, hogy nem lehetett rendezvényeket tartani. Mindezek után pedig nagyon nehéz volt a visszatérés, hiszen a fiatalok nem igazán voltak nyitottak a közéletre. De a szervezet sikeresen vette az akadályt.” Azóta több aktív tagjuk van, mint valaha, s az idei évben először népes, 16 fős csapattal vettek részt Tusványoson.

Simon Dávid, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének (KMKSZ ISZ) elnökségi tagja a leghányattatottabb sorsú nemzetrészt illetően kiemelte: „Sajnos a háború miatt Kárpátalján nincs lehetőség arra, hogy jelentősebb rendezvényeket szervezzenek. Ezen felül a jelenlegi körülmények miatt kevés fiatal maradt otthon, s akik otthon maradtak, azok közül sem mindenki rendelkezik felmentéssel a katonai szolgálat alól. Tehát egy rendkívül összetett és nehéz helyzetben kell helytállni.” Mindezek ellenére is igyekeznek kisebb programok által építeni az otthoni közösséget is. A KMKSZ ISZ gyakorlatilag két fronton igyekszik helytállni – jegyezte meg Simon Dávid. Hiszen a háború óta az anyaországba menekült kárpátaljai fiataloknak sem engedi el a kezét, ezért rengeteg olyan programot sikerült megvalósítaniuk Budapesten, ahol több száz kárpátaljai fiatal vett részt. A programokat a Határtalanul a Magyar Fiatalokért Egyesülettel közösen bonyolították le, amelyek főként jótékonysági jellegűek voltak, s a befolyt összegeket az otthon tartózkodó, nehéz körülmények között élő kárpátaljaiak számára ajánlották fel.

Brassai Hunor, az Erdélyi Magyar Szövetség Magyar Ifjak Nemzeti Tanácsának (MINTA) elnöke elmondta: „A pandémia és a háború kitörése folyamatos lépéskényszerre késztette az erdélyi ifjúsági szervezeteket.” Igyekeztek mindenre gyorsan reagálni, de ez nem mindig sikerült úgy, ahogyan azt szerették volna. Nagy problémát jelentett a digitalizáció is, az online térbe való kerülés. Emiatt a fiatalok eltávolodtak egymástól. Ezután a háborús helyzet ismételten új dimenziót hozott be. Végül mégiscsak sikerült megtalálni azt a hangot, amely által újra sikerült bevonzani a fiatalokat – jegyezte meg.

A panelbeszélgetésen részt vett továbbá Szilágyi Dóra Emese, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke, Tóth Réka Kamilla, a Fidelitas alelnöke, Bonet Stefan, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) elnökségi tagja, Edmár Attila, a Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) elnöke, akik kitértek többek között arra is, hogyan lehet erősíteni a magyar identitást és a közösségi érzést a fiatalok körében.

ve