Az élvonalért meccselhet a Minaj FC

2024. július 31., 11:17 , 1221. szám

Miután az előző bajnokság egyik élcsapatának számító Dnyipro–1 együttese az elmúlt hetekben csődöt jelentett, így nemcsak a Konferencia Ligából zárta ki a csapatot az UEFA, hanem az Ukrán Hivatásos Liga is megszüntette az élvonalbeli tagságát. Hosszas vita után arra a döntésre jutottak, hogy a Dnyipro–1 megüresedett helyéért osztályozó mérkőzéseket rendeznek.

Az osztályozókon az élvonalban legutóbb az alsóházban végző  Minaj FC és a Metaliszt 1925 Harkiv, valamint a másodosztály két élcsapata, a Livij Bereh és az Epicentr Kamjanev-Pogyilszkij vesz részt.

Az első, Kijevben rendezett elődöntőben, a Livij Bereh 1-1-re végzett a Metaliszttal, büntetőkkel pedig a másodosztályú gárda diadalmaskodott 5-4-re.

Még ennél is kiélezettebb párharcra került sor Rivnében, ahol az Epicentr ellenfele a Minaj volt.

Mikola Mironyuk révén az alacsonyabb osztályú együttes szerezte meg a vezetést a 12. percben, de Vlagyiszlav Vakula a 19. minutumban máris egalizálta az állást. Fordulás után Dmitro Prihina már a kárpátaljai együttest juttatta előnyhöz, de ismét hamar jött a válasz: Ivan Bendera egyenlített.

Negyedórával a vége előtt ismét egy csavar következett a mérkőzés forgatókönyvébe, hiszen Danilo Kravcsuk újra az Epicentrnek szerzett vezetést, de nem sokkal később az első gólt szerző Mironyuk a kiállítás sorsára jutott. Az emberelőnyt sikerült gólra váltani, a 87. percben Artur Remenyák állította be a 3-3-as végeredményt.

Ebben a párharcban is büntetők következtek tehát, amelyben a Zselko Lubenovics által irányított kárpátaljai csapat 5-3-ra nyert.

Az osztályozós hely sorsát eldöntő találkozóra lapzártánk után, kedden kerül sor Rivnében a Minaj FC és a Livij Bereh között.

(jakab)