Orbán közbenjárását kérhette Zelenszkij?

2024. július 31., 17:53 , 1221. szám

Orbán Viktor július eleji kijevi látogatása során Volodimir Zelenszkij ukrán államfő felkérhette a magyar miniszterelnököt, hogy segítsen megszervezni egy telefonbeszélgetést Donald Trumppal. Erről a VSquare kelet-európai oknyomozó portál számolt be forrására hivatkozva – írta a Jevropejszka Pravda július 25-én.

A forrás szerint Zelenszkij a július 2-i kijevi találkozójukon kérte Orbánt, hogy segítsen a telefonbeszélgetés megszervezésében a volt amerikai elnökkel és jelenlegi republikánus elnökjelölttel.

Egy másik forrás, aki jól értesült Zelenszkij és Orbán találkozójáról, ezt nem cáfolta, mondván, hogy „megtörténhetett”.

A magyar kormányfő július 11-én találkozott Trumppal, július 19-én pedig Zelenszkij telefonbeszélgetést folytatott a volt amerikai elnökkel.

Ugyanakkor – teszi hozzá a VSquare – nem világos, hogy Orbáné volt-e ebben a döntő szerep, hiszen más közvetítők is segítik Ukrajnát a kapcsolatteremtésben Trumppal, köztük Boris Johnson volt brit miniszterelnök és Andrzej Duda lengyel elnök.

A VSquare egy másik forrása szerint is lehetséges, hogy Zelenszkij valóban megkérte Orbán Viktort, segítsen a beszélgetéssel, tekintettel a magyar kormányfő és a volt amerikai elnök közötti szoros kapcsolatra, valamint Kijev törekvésére, hogy az utóbbival összeköttetést teremtsen.

(zzz/eurointegration.com.ua)