Zelenszkij aláírta a törvényt, amely lehetővé teszi a külső államadósság utáni kifizetések felfüggesztését

2024. július 31., 16:32

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy szükség esetén októberig felfüggeszthesse a külső államadósság utáni kifizetéseket – jelentette az Ekonomicsna Pravda (EP) a Legfelső Tanács honlapjára hivatkozva július 31-én, szerdán.

A jogszabály információs oldala szerint a törvényjavaslatot július 24-én küldték meg az Elnöki Hivatalnak, majd Zelenszkij aláírásával július 31-én visszakerült a parlamentbe.

A törvény feljogosítja a miniszteri kabinetet, hogy szükség esetén 2024. október 1-ig ideiglenesen felfüggeszthesse a külső államadósság utáni kifizetéseket. Lehetővé teszi azt is, hogy a kormány az egykori Ukravtodor államilag garantált adósságát felvegye az államadósság „keretébe”, és végrehajtsa annak szerkezetátalakítását (egy 2021-es eurókötvény-sorozatról van szó, összesen 700 millió dollár értékben, valamint a kamatokról).

Az EP emlékeztet, a költségvetési bizottság javasolta a Legfelső Tanácsnak, hogy jogosítsa fel a kormányt a külső államadósság utáni kifizetések felfüggesztésére a szerkezetátalakítási tárgyalások befejezéséig.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)