Az OP képviselője reagált az első F–16-os vadászgépek megérkezéséről szóló hírekre

2024. augusztus 1., 08:45

Ukrajna hivatalosan nem erősíti meg és nem is cáfolja a nyugati médiában megjelent információkat az első F–16-os vadászrepülőgépek megérkezéséről az országba – jelentette ki az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában Mihajlo Podoljak, az Elnöki Hivatal (OP) vezetőjének tanácsadója, akit a korrespondent.net idéz augusztus 1-jén, csütörtökön.

A tanácsadó felhívta a figyelmet arra, hogy a nyugati tömegtájékoztatási eszközök híreikben semmilyen hivatalos forrásra nem hivatkoztak.

„Az ukrán félről már nem is szólva. Ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem fogjuk. Miért? Mert számunkra ez, mármint a repülőgép komponens, a túlélés alapvető tényezője. Bizonyosan nem szükséges arról beszélni manapság, hogy vannak-e nekünk (F–16-os repülőgépeink – a szerk.) vagy nincsenek” – mondta az OP vezetőjének tanácsadója.

Ráadásul Podoljak szerint ez „eltorzítja az információs teret, sajnos eltorzítja a reális elvárásokat, az elképzelést arról, hogy milyen nehézségekkel néz szembe ma Ukrajna a háború ezen szakaszának ellátása szempontjából”.

„Ezért egyszerűen azt tanácsolom, hogy várják meg az egyik vagy a másik oldal hivatalos megerősítését” – mondta.

A korrespondent.net emlékeztet, szerdán a Bloomberg arról számolt be, hogy a nyugati szövetségesek által átadott első F-16-os vadászgépek megérkeztek Ukrajnába. A Telegraph később azt írta, hogy Ukrajna nemcsak megkapta, hanem már használja is a nyugati vadászgépeket.

(korrespondent.net/Kárpátalja)