Múlóban a Szovjetunió utáni nosztalgia

2024. augusztus 3., 17:51 , 1221. szám

Az ukránoknak egyre kevésbé hiányzik a Szovjetunió: az elmúlt hét évben a nosztalgiázók aránya 21%-ról 9%-ra csökkent – derül ki a Razumkov Központ szociológiai szolgálatának felméréséből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertetett július 24-én.

A tanulmány szerint az elmúlt években jelentősen megnőtt azoknak az ukrajnai polgároknak a száma, akik negatívan viszonyulnak a Szovjetunió bármilyen formában történő visszaállításának lehetőségéhez. 2017-hez képest 21%-ról 9%-ra csökkent azoknak az aránya, akik azt válaszolták, hogy a szovjet idők rendjének visszaállítását szeretnék, miközben 63%-ról 78%-ra nőtt azok aránya, akik nem szeretnék ezt.

A keleti régiók lakosainak 67%-a, a központi régiókban a 74%-uk, a déli régiókban a 76%-uk, a nyugatiakban pedig a 93%-uk nem kívánja vissza a Szovjetuniót. Az idősebb korosztály (50 év felettiek) képviselőinek 71%-a, az 50 évnél fiatalabbak 84%-a nem szeretné vissza az akkori viszonyokat.

A Razumkov Központ és az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alapítvány 2017 decemberében közösen végzett országos felmérésének eredményei azt mutatták, hogy az akkori ukrán polgárok 59%-a gondolta úgy, hogy a Szovjetunió összeomlása nemcsak természetes, hanem progresszív történelmi esemény volt, s csak 27%-uk tartotta ezt történelmi katasztrófának. A legutóbbi (2024-es) felmérés szerint a Szovjetunió összeomlását természetes és progresszív történelmi eseménynek tekintők aránya 69%-ra nőtt, azoké pedig, akik történelmi katasztrófának tekintik, 12%-ra csökkent.

(ntk/pravda.com.ua)