Nagy sikert aratott a Munkácsy Mihály Magyar Ház magyar mint idegen nyelv tábora

2024. augusztus 4., 13:16 , 1222. szám

Harmadik alkalommal szervezett magyar mint idegen nyelv tábort a Munkácsy Mihály Magyar Ház július 29. – augusztus 2. között.

A nyelvtábor elsődleges célja a gyerekek magyar nyelvtudásának finomítása, szókincsük bővítése. Az élményalapú, beszédfejlesztő alkalmak idén is rendkívül népszerűnek bizonyultak a helyiek körében, hiszen ezúttal is magas létszámmal, 55 résztvevővel zajlottak a foglalkozások öt napon keresztül összesen hat csoportban.

Pfeifer Anita, a Munkácsy Mihály Magyar Ház kulturális menedzsere elmondta, a táborba olyan 7–16 év közötti ukrán anyanyelvű gyerekek jelentkezését várták, akik szívesen sajátítanák el a magyar nyelvet, valamint örömmel fejlesztenék magyar nyelvtudásukat. A foglalkozásokon részt vevők többsége 6–10 év közötti, ezért őket öt csoportra osztották nyelvtudásuk alapján, míg a kamaszok egy alacsonyabb létszámú csoportot alkottak. A táborozók egyik fele teljesen ukrán anyanyelvű, a másik fele szintén ukrán anyanyelvű, ugyanakkor magyar tannyelvű iskolában tanul. A hat oktató munkáját a Munkácsi 1. Sz. Zrínyi Ilona Cserkészcsapat aktív cserkészlányai segítették.

A délelőttök rendszerint interaktív tanórákkal teltek, majd az ebédet követően szabad foglalkozásokra került sor, melyek keretében a gyerekek megismerkedtek a magyar néphagyományokkal, a magyar kultúrával, betekintést nyertek az online képeslapkészítés lépéseibe, belépőjegyet kaptak a virtuális valóság világába a VR-szemüveg kipróbálása által, elsajátították a batikolás és a korongozás fortélyait, népi játékokat játszottak, s volt még lézerharc, darts-foci, néptánc és népiének-tanulás is.

Szerdán a nyelvtábor lelkes csapata egy izgalmas kiránduláson vett részt. Az úti cél a Tiszacsomai Honfoglalási Emlékpark és az Árpád Vezér Látogatóközpont és Lovarda volt. Az egész napos program során a gyerekek számos érdekes programon vettek részt, amelyek azon túl, hogy szórakoztatók voltak, betekintést nyújtottak a magyar történelem fontos mozzanataiba is. A táborozók először a Honfoglalási Emlékparkban ismerkedtek meg a honfoglalás kori magyarság életével, majd átvonulva a látogatóközpontba, a gyerekek meghallgatták, hogyan éltek, harcoltak és dolgoztak a magyarok ősei. A magával ragadó tárlatvezetést követően a csapat különféle tradicionális magyar játékkal ismerkedett meg. A népi játékokat követően íjászkodásra is sor került, miközben a lovardában lehetőség nyílt lovagolni is. A lovarda szakemberei minden gyereket kiemelt figyelemmel kísértek, így biztosítva, hogy mindenki biztonságosan és élményekkel gazdagon térjen haza. A nap végén mindenkinek lehetősége volt kipróbálni a központ legújabb attrakcióját, a lovaskocsikázást.

A táborozók visszajelzései alapján elmondható, hogy a nyelvtábor változatos programjainak köszönhetően a résztvevők sokat tanultak a magyar hagyományokról, a kultúráról, miközben játékosan fejleszthették magyar nyelvtudásukat, s az itt szerzett élményekre bizonyára sokáig emlékezni fognak, hiszen azok tovább mélyítették a gyerekek között kialakult barátságokat és a tábor összetartó erejét. Mindez azt mutatja, hogy megannyi pozitív hozadéka van a magyar nyelv elsajátítását ösztönző és segítő tábornak.      

lexi