Hangsúly a közösségen: találkozót szervezett a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete

2024. augusztus 5., 17:51 , 1222. szám

Közösségerősítő találkozó keretében tartotta meg soron következő választmányi ülését a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Beregszászi Középszintű Szervezete augusztus 3-án Tiszacsomán. Az eseményen a Szövetség beregvidéki alapszervezeteinek elnökei és aktivistái vettek részt, összesen közel százan.

A találkozó elején a megjelentek kellemes sétát tettek a Tiszacsomai Honfoglalási Emlékparkban, majd megtekintették az itt feltárt honfoglalás kori temető régészeti leletanyagát, valamint a vidékünkön egyedülálló, a helyi magyarság X. századi életmódját, hitvilágát és harcmodorát szemléltető kiállítást. A magával ragadó tárlat után a vendégek kipróbálhatták az Árpád Vezér Látogatóközpont és Lovarda legújabb attrakcióját, a sétakocsikázást. Utóbbi meglehetősen népszerűnek bizonyult az ide látogatók körében.

A jurtamúzeumban megtartott választmányi ülésen Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke tartott értékelőt az elmúlt időszak történései kapcsán. „Nagyon fontos események történnek a nagyvilágban, beleértve szűkebb pátriánkat, Kárpátalját is. Éppen ezért a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete arról döntött, hogy megszervezi soros választmányi ülését, melyet csapatépítő és közösségerősítő céllal egészített ki” – hangsúlyozta Sin József, kiemelve a helyszín jelentőségét, mely mint fogalmazott: a kárpátaljai magyarság egyik központjaként funkcionál.

„Véleményen szerint, amíg a beregszászi főiskola évente 250 diplomát át tud adni, amíg a színházunkban újabbnál újabb darabok bemutatóját tudjuk megtartani, amíg vannak az első osztályba jelentkező gyerekek, addig bízhatunk a jövőben” – szögezte le Sin József, hozzátéve, hogy a rendkívül nehéz helyzet ellenére történnek nagyszabású fejlesztések térségünkben: például az elmúlt évtől már egy felújított, impozáns épületben folytathatja tevékenységét a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Beregszászi Képzési Központja, a közelmúltban pedig a KMKSZ fejlesztésösztönző irodát nyitott a városban. „A Vérke tisztítása vagy a héten részben át­adott jánosi hulladéklerakó fejlesztése olyan projektek, amelyek az anyaország támogatásával a nagy nehézségek ellenére is létrejönnek, s ezekkel az életünk minőségét tudjuk jelentősen befolyásolni” – tette hozzá.

A kistérségek működésének kihívásait és lehetőségeit elemezve a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke elmondta: „Nagyon nehéz a helyzet, ugyanakkor azt vettük észre, hogy számos kistérségben fejlesztésre is jut pénz, és élnek is ezzel a lehetőséggel sok helyen.”

Felszólalásának végén Sin József emlékeztette a megjelenteket arra, hogy hamarosan sor kerül a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében megvalósuló kárpátaljai búzaösszeöntésre Nagydobronyban, valamint Szent István király és a magyar államalapítás méltatására szerte a megyében.

Ezután Darcsi Karolina, a KMKSZ politikai-kommunikációs titkára, a Beregszászi Városi Tanács KMKSZ-frakciójának vezetője osztotta meg gondolatait, konstatálva: „Azok, akik itt maradtunk, a saját, ránk bízott feladatokat kell végezzük, s ami a legfontosabb: meg kell maradjunk szülőföldünkön – ennek elősegítését is szolgálják az ehhez hasonló csapatépítő programok is.”

Juhász Edina, a KMKSZ beregszászi fejlesztésösztönző irodájának munkatársa lényegre törően ismertette az iroda munkáját. Elmondta, a magyarországi szakemberekkel együttműködve jelenleg azon dolgoznak, hogy mihamarabb szervezzenek egy workshopot, melyen a potenciális pályázók is részt vehetnek, és első kézből kaphatnak tájékoztatást az európai uniós pályázatokat illetően. Kiemelte továbbá, hogy kedden egy online tréninget szerveznek a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével, melyen bemutatnak konkrét példákat arra vonatkozóan, hogyan lehet felhasználni az európai uniós forrásokat a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén.

Az ülést követően a rendezvény színvonalas kulturális műsorral folytatódott, melynek keretében a tiszacsomai Bokréta hagyományőrző csoport jelenleg itthon tartózkodó tagjai nagydobronyi táncokat, szatmári lassút és friss csárdást mutattak be, valamint szatmári szólót táncolt a X. „Szól a fülemüle!” – Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutatón saját kategóriájukban arany minősítést elért Jancsik Szilveszter és Móricz Viktória. Ezután a Kisgejőcről érkezett Györkéné Csákány Marianna, a Gyöngykaláris Kórusiskola vezetője verses-zenés összeállítása tette meghittebbé a rendezvényt, aki Bodnár Éva felvidéki költőnő Szülőföld, Magyar szó, valamint Fohász a hazáért című verseinek megzenésített változatát adta elő, emellett igazán mély üzeneteket magukban hordozó dalok csendültek fel Losonczi Léna Itt, Szügyi Zoltán Otthon és Tárczy Andor Ungnak és Tiszának című versei alapján. A Mezőváriból érkezett Kovács házaspár, a BorzsaVári Népi Zenekar vezetői Tárczy Andor Napkelet című versével nyitották meg a hazafias megzenésített verseket és egyházi énekeket tartalmazó összeállításukat, melynek keretében felcsendült a református énekeskönyv 235. dicsérete és 461. éneke, Kányádi Sándor Indián ének, Pósa Lajos Magyar vagyok, valamint Kozma László El akartam indulni című verseinek emelkedett hangvételű megzenésített verziói, s végül Györkéné Csákány Mariannával közösen adták elő a Bodnár Éva Pünkösdi gondolatok és Túrmezei Erzsébet Krisztusra várvunk című verseire írt dallamokat. A fellépőket vastapssal jutalmazta a közönség.

A találkozó szervezői a jövőben is terveznek hasonló alkalmakat szervezni az emlékpark és a látogatóközpont területén, s valamennyien bíznak abban, hogy ezekre már békés körülmények között kerül sor.

lexi