Jankovics Mária Alkotótábor a Tiszaháton is

2024. augusztus 6., 14:42 , 1222. szám

A XIV. Jankovics Mária Alkotótábor második turnusa augusztus 5‒10. között zajlik, ez alkalommal a Tiszaháton, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Egán Ede Szakképzési Centrum Tiszapéterfalvai Szakképzési Központjában. A tábort a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány szervezi, megvalósításához a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a Révész Imre Társaság eszközökkel és szakmai támogatással járul hozzá.

Az alkotótábor immár harmadik alkalommal kerül megrendezésre két turnusban. Az elmúlt heti beregszászi táborban közel 50-en vettek részt. Ezen a héten 20 olyan művészet iránt érdeklődő fiatal vehet részt, aki 10–16 év közötti, s benyújtotta jelentkezését a jótékonysági alapítvány táborába.

A megnyitón Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány igazgatója üdvözölte a résztvevőket. Beszédében hangsúlyozta, hogy a művészetek már fiatal korban ösztönzik a gyerekeket, hogy kreatív módon gondolkodjanak és fejezzék ki magukat. A rajzolás, festés lehetőséget nyújt számukra, hogy egyéni ötleteiket megvalósítsák, ami később az élet számos területén hasznos készség lehet. Beszédében megköszönte a táborvezető, valamint a tanárok, nevelők munkáját. Mint mondta: „Nélkülük ez a tábor nem jöhetne létre, hisz több hónapos tervezés és felkészülés előzi meg ezt a napot.”

Ezt követően Kulin Ágnes, a Révész Imre Társaság elnöke ismertette a heti programot, s mutatta be a tanárokat. A tábor tanári gárdáját erősíti Kutasi Csaba, a II. RF KMF művészeti részlegének laboránsa, festőművész és grafikus, Kovács Gyöngyi beregszászi festőművész, a II. RF KMF tanára, Néger Krisztina, a „PADIJUN” Kárpátaljai Megyei Gyermek- és Ifjúsági Alkotói Palota tanára, képzőművész és keramikus, valamint Ruszin Noémi festőművész.

A megnyitó végén Pénzes Mária, az Egán Ede Szakképzési Centrum Tiszapéterfalvai Szakképzési Központjának igazgatója szólt a megjelentekhez. Hasznos és kellemes időtöltést, jó táborozást kívánt a fiataloknak, akik egy hétre birtokba vették az intézményt.

Váradi Natália a megnyitó utáni interjúban kifejtette: „Immár 14. alkalommal szervezzük meg a Jankovics Mária Alkotótábort. Nagyon fontos számunkra, hogy minél közelebb hozzuk a gyerekekhez a művészetet, egyfajta mentorálás zajlodjék. 13 településről, 12 oktatási intézményből érkezett a 20 fiatal résztvevő. A program teljes mértékben megegyezik az előző heti, beregszászi táboréval. Köszönjük a szülők bizalmát s a kollégák odaadását. Azt gondoljuk, hogy a világ a jó példáktól változik, s nem az üres beszédtől. Ezért olyan példákat igyekszünk állítani, mint Zupkó, Buzánszky vagy akár Cipő, s ez alkalommal Jankovics Mária. A művészet 1 000 éve nem változott, hiszen küldetése, hogy átsegítsen minket a bajokon. Reméljük, hogy ezen a héten is sikerül közelebb hozni a fiatalokat hozzá.”

Kulin Ágnes, a tábor szakmai vezetője a Kárpátalja hetilapnak elmondta: „Szakmai programunk bár megegyezik a beregszászi táboréval, azonban mégis más alkotások születnek majd. A beregszászi városképek helyett a falusi miliő kerül fókuszban. Kisebb létszámmal vannak jelenek a gyerekek, így ezt akár már mondhatom tehetséggondozásnak is. 5 fős csoportokban zajlanak majd a foglalkozások. A délelőtt folyamán fakultatív programokat, majd előadásokat tartunk az év jubiláló művészeiről. S ami kimaradt Beregszászban, de itt megvalósítható, az a közös tábori szalonnasütés.”    

LI