Kezdetét vette a Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia

2024. augusztus 6., 08:10 , 1222. szám

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) augusztus 5‒8. között ismét megrendezte a Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémiát. Az esemény helyszíne idén is a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. A 30 órás továbbképzés központi témája az E-Okosodás, amely azt vizsgálja, hogyan formálja a digitális kor az oktatást.

Az akadémia idei résztvevői többek között a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás, a kisebbségi jogok, valamint a digitális kor oktatásra gyakorolt hatása témakörökben hallgathatnak előadásokat és vehetnek részt gyakorlati képzéseken.

A program kezdetén Fodor Éva, a KMPSZ irodavezetője köszöntötte a résztvevőket.

Az akadémia megnyitóját többek között megtisztelte jelenlétével Gyebnár István, Magyarország Beregszászi Konzulátusának ideiglenes ügyvivője, aki köszöntőbeszédében hangsúlyozta a kárpátaljai magyar oktatás fontosságát, kiemelte, hogy az anyanyelvű oktatás nemcsak tudást, hanem kultúrát, identitást és közösségi összetartozást is ad.

Orosz Ildikó, a KMPSZ és a Rákóczi-főiskola elnöke elmondta, hogy immár 23. alkalommal rendezik meg a Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémiát. Orosz Ildikó beszéde után előadást tartott a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás helyzetéről az orosz–ukrán háború kontextusában. Kiemelte, hogy a háború előtt is jelen voltak feszültségek, és az ezek részleges feloldására irányuló intézkedések hatására a kárpátaljai oktatási intézményekben elindulhatott A magyar nyelvű oktatás európai integrált modellje című kísérleti program. Ezen tanterv keretében a diákok egyenlő arányban tanulhatják a nyelveket, a magyar kultúrát, a magyar nép történetét és a Kárpát-medence földrajzát. A Rákóczi-főiskola Lehoczky Tivadar Társadalomtudományi Kutatóközpontja és a Hodinka Antal Nyelvészeti Kutatóközpont, a Kárpátaljai Megyei Oktatási Főosztály együttműködésével a magyarországi országos kompetenciamérés alapján évente felméri a diákok tudásának fejlődését. Az előadás második felében bemutatta a háború által előidézett kihívásokat is, különös tekintettel az oktatási hálózat megőrzésére és az oktatás folyamatosságának biztosítására.

Csernicskó István, a főiskola rektora a kisebbségi jogokról tartott előadást, melyben az európai egyezmények tükrében vizsgálta ezeket a jogokat. Elmondta, hogy a kisebbségi jogok nem általános emberi jogok, hanem speciális jogok, és példákat hozott Lettország, illetve Észtország oktatási rendszereiről, hisz a két államban is megkezdődtek az államnyelvű oktatásra való áttérés tervei. Kifejtette az anyanyelvi oktatás fontosságát a közösségi fennmaradás szempontjából, és hangsúlyozta, hogy a magas színvonalú oktatás biztosítása is elengedhetetlen.

A délután folyamán a Kompetencia – Oktatás – Mérleg – Perspektíva (KOMP) témaköre került előtérbe, valamint a résztvevők a számítógépes kémia fogalmával ismerkedhettek meg.

A héten a pedagógusok számtalan érdekes és hasznos előadáson, gyakorlati foglalkozáson vesznek részt, amelyek során új ismeretekkel és gyakorlati tapasztalatokkal gazdagodhatnak. Az akadémia ismét bizonyítja, hogy a pedagógusok továbbképzése és a közös munka elengedhetetlen a sikeres oktatási rendszer fenntartásához és fejlesztéséhez.         

D. A.