Fiatalok gyújtogatják a katonák autóit

2024. augusztus 7., 12:19 , 1222. szám

Körülbelül 40 olyan esetet rögzítettek Harkivban és a megyében, amikor katonák gépkocsiját gyújtották fel – jelentette ki az országos hírcsatornák közös műsorfolyamában Oleh Szinyehubov, a Harkiv Megyei Katonai Közigazgatás vezetője, akit a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálata idézett július 31-én.

A megyei tisztviselő elmondása szerint a rendőrség valamennyi gyújtogató személyazonosságát megállapította: többnyire 12–18 év közötti fiatalokról van szó.

„A Telegram-csatornákon keresztül kapnak üzeneteket az Oroszországi Föderáció titkosszolgálataitól, amelyek felajánlják, hogy jutalom fejében gyújtsák fel ezt vagy azt az objektumot. Ezért 20-40 ezer hrivnyát ígérnek. Arra kérem a szülőket, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a gyerekekre a közösségi oldalakon való tartózkodásuk alatt, hogy ne váljanak az ilyen bűncselekmények és az ellenséges propaganda túszaivá” – mondta Szinyehubov.

Júniusban a Nemzeti Rendőrség arról számolt be, hogy az orosz titkosszolgálatok az ukrajnai helyzet destabilizálása érdekében kiskorúakat arra biztattak, hogy pénzért gyújtsák fel az Ukrán Fegyveres Erők katonáinak autóit. Ezt követően a rendvédelmi szervek munkatársai katonai járművek felgyújtásával gyanúsítottak letartóztatásairól számoltak be Ukrajna különböző régióiban, köztük Kijev megyében, Lembergben, Odesszában és Harkivban.

(zzz/radiosvoboda.org)