Forbes: A parlamentben a vámszolgálat reformjára készülnek

2024. augusztus 7., 17:33 , 1222. szám

Az Állami Vámszolgálat újraindítása a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egyik célkitűzése, és prioritás az ukrán üzleti szereplők, illetve a nemzetközi partnerek számára. A vámreform kell legyen az egyik első olyan törvényjavaslat, amelyet a Pénzügyi, Adó- és Vámpolitikai Bizottság megvizsgál, ha majd folytatódik a Legfelső Tanács ülésszaka – írja a forbes.ua.

A portál birtokába került törvényjavaslat szerint a képviselők a vámhivatal reformját a Gazdasági Biztonsági Hivatal (BEB) újraindításának mintájára szándékoznak végrehajtani. Új pályázat kiírását javasolják a hivatal elnökének megválasztására, nemzetközi szervezetek bevonásával.

A törvény elfogadása után két hónap állna rendelkezésre a pályázati bizottság megalakítására, és ezt követően írnák ki a pályázatot.

A törvényjavaslat másik fontos pontja a szolgálat valamennyi munkatársának újraattesztálása. A parlamenti bizottságban még folynak a viták ennek határidejéről.

Ami a reform hátterét illeti, a vámszolgálat újraindítása az IMF új strukturális irányjelzője, amely idén júniusban került be a hitelprogramba. A végrehajtási határidő 2024 októbere.

Évente 100–120 milliárd hrivnyát veszít az állami költségvetés a vámhatóságok nem kellően hatékony munkája miatt – mutat rá Danilo Hetmancev, az illetékes parlamenti szakbizottság vezetője. Jaroszlav Zseleznyak képviselő, Hetmancev helyettese optimistább a veszteségek tekintetében: „A háború első évében körülbelül 100 milliárd hr, most körülbelül 40 milliárd hr.”

            (pszv/forbes.ua)