Mali bejelentette, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Ukrajnával

2024. augusztus 7., 09:13 , 1222. szám

Mali átmeneti kormánya megszakítja diplomáciai kapcsolatait Ukrajnával – derül ki a Mali Területkezelési és Decentralizációs Minisztériuma által augusztus 4-én kiadott közleményből, amelyet a korrespondent.net ismertet.

A dokumentumban Ukrajnát a terrorizmus támogatásával vádolják.

A mali kormány jelezte, hogy országuk korábban semleges álláspontot képviselt az orosz–ukrán kérdésben, de a közleményben az ukrán kormány „neonáci és bűnöző természetéről” írtak.

Mali szerint Andrij Juszov, az Ukrán Védelmi Minisztérium Hírszerzési Főosztályának képviselője állítólag elismerte Kijev szerepét a mali fegyveres erőknek és a Bamako által hadserege megerősítésére bevont orosz „wagnereseknek” a tuaregektől július 25–27-én elszenvedett súlyos vereségében.

Bamako úgy véli, hogy Ukrajna ily módon beavatkozik Mali belügyeibe.

Az ország hatóságai ezenkívül bírósághoz fordulnak a tuaregeket támogató ukrán tisztségviselők nyilatkozataival kapcsolatban.

Korábban jelentették, hogy Maliban a tuareg lázadók megölték és megsebesítették a Wagner-csoport katonai magáncég több tucat katonáját. A Wagner-csoport később megerősítette a tuaregekkel való összecsapást, és elismerte a veszteségeket.

(szcs/korrespondent.net)