NYT: Ukrajna havonta 30 ezer embert mozgósít a hadseregbe

2024. augusztus 7., 18:18 , 1222. szám

Nevüket elhallgató szakértők szerint Ukrajna havonta mintegy 30 ezer embert mozgósít a hadseregbe, ami kétszer-háromszor több, mint télen, és körülbelül ugyanannyi, amennyit az Oroszországi Föderáció hív be havonta – írja az Ukrajinszka Pravda a The New York Times (NYT) cikkét ismertetve.

„Az ukrán hatóságok megtagadták a behívásra vonatkozó számadatok megosztását arra hivatkozva, hogy ezek az információk bizalmasak. Három katonai szakértő, aki ismeri ezeket az adatokat, azt mondta, hogy május óta, az új mozgósítási törvény hatályba lépése óta Kijev (Ukrajna – a szerk.) havonta mintegy 30 000 főt hív be.

Szerintük ez kétszer-háromszor több, mint a legutóbbi téli hónapokban, és körülbelül ugyanannyi, mint amennyit az orosz hadsereg hív be havonta. Ezt a számot nem sikerült független forrásból megerősíteni” – írta az amerikai kiadvány.

A NYT forrásai szerint a mozgósítás egyelőre nem vezetett az ukrán erők jelentős megerősödéséhez a harctéren. Sok behívottnak tart a kiképzése, és még nem érkeztek meg a frontra. Néhányan pedig az újoncok közül, akik megérkeztek, fizikailag alkalmatlanok a harcra – idézi az amerikai kiadvány az ukrán alakulatok katonáit. Ugyanakkor több a harctéren felvonultatott dandár arról számolt be, hogy az elmúlt hetekben nőtt az újoncok száma.

Franz-Stefan Gady bécsi katonai elemző, aki nemrég tért vissza Ukrajnából, elmondta, hogy a következő hetekben nagyszámú hadköteles érkezik majd a hadszíntérre. Arra számít, hogy mielőtt ez megtörténne, az orosz erők „még egy nagy lökést hajtanak végre”, és megpróbálják áttörni az ukrán vonalakat.

(zzz/pravda.com.ua)