Odessza és Dnyipro polgármesterei tiltakoztak az utcák átnevezése ellen

2024. augusztus 7., 09:41 , 1222. szám

Július 31-én Odesszában 85 helynevet változtattak meg, Odessza megyében 347-et. Ugyanezen a napon Hennagyij Truhanov, a város polgármestere felszólalt a döntés ellen – jelentette az Élet (Життя), az Ukrajinszka Pravda magazin augusztus 1-jén.

A Kulturális és Információpolitikai Minisztérium (MKIP) jelentése szerint a toponímiai objektumokat Ukrajna Az orosz birodalmi politika ukrajnai propagandájának elítéléséről és betiltásáról, valamint a toponímia dekolonizálásáról szóló törvénye alapján nevezték át.

„Az átnevezéshez ukrán hős harcosok nevét használtuk fel, akik az orosz–ukrán háborúkban Ukrajnáért adták életüket. […] Ezenkívül ezek olyan ukránok nevei, akik történelmünk különböző időszakaiban védelmezték Ukrajna függetlenségét, illetve ismert tudósok, művészek és oktatók voltak” – közölte a MKIP.

Más utcák visszakapták történelmi nevüket. Így például a Puskin utca Olasz utca, a Dumszka tér Tőzsde tér lett.

Később azonban Hennagyij Truhanov rögzített egy hétperces videoüzenetet, amelyben arról beszélt, hogy nem vett részt a városi hatóságok döntésében. Ellenezte a Puskin, Bunyin, Vira Inber, Zsukovszkij, Babel, Ilf és Petrov utcák, valamint a Zsvaneckij sugárút átnevezését.

„A dekolonizálók logikája szerint fel kell adnunk mindazt, ami Odesszát világmárkává tette. Egyszerűen fogalmazva: ez »lenullázza« városunkat” – vélte Odessza polgármestere.

Truhanov megemlítette Puskin emlékművét is, amelyet a városi hatóságok továbbra sem hajlandók elbontani. Elmondása szerint az emlékmű a város történelmi részében található, és az UNESCO által védett. Az elbontás „az örökség integritásának és hitelességének megsértéséhez” vezet, akárcsak az utcák átnevezése Odessza ezen részén.

Korábban, július 30-án Borisz Filatov polgármester hasonlóan reagált a dnyiprói átnevezésekre. A városban 114 helynevet változtattak meg. A tisztviselő is kijelentette, hogy ő személyesen és a városi tanács nem érintettek ebben. Filatov kifejtette, az új helynevek többségét antihistorizmusnak tartja, amelyeknek semmi köze a város történetéhez.

Truhanov és Filatov is hangsúlyozta, hogy az átnevezést a regionális megyei katonai közigazgatások hagyták jóvá, rövid időn belül. Most a városi tanácsokkal együtt keresni fogják a jogi lehetőségeket a megyei hatóságok döntésének visszavonására.

Augusztus 2-án Oleh Kiper, az Odessza Megyei Katonai Közigazgatás vezetője a Telegramon reagált Truhanov videójára.

„Napjaink valóságában egy ukrán városban nincs helye utcáknak azoknak az embereknek a tiszteletére, akik kitüntetést kaptak Putyin kezéből, vagy együttműködtek a KGB-vel, vagy dicsőítették a Szovjetuniót a birodalommal” – hangsúlyozta Kiper.

„És ha valaki nagyon szeretne birodalmi/szovjet nevű utcákon sétálni, ott van Moszkva és Ufa, nem pedig az ukrán Odessza. Odesszában ilyesmi nem lesz” – tette hozzá Oleh Kiper.

Eközben Truhanov szavazást tartott a Telegram-csatornáján, ahol 95 278 felhasználó ellenezte az átnevezést, és 93 641 támogatta. Az eredményt értékelve megjegyezte, hogy nemcsak odesszaiak vettek részt a felmérésben, hanem „Odessza, Kijev, Ternopil, Lemberg, Vinnicja, Zsmerinka, Varsó, Berlin, Montreal, Chicago stb. lakosai”.

(zzz/life.pravda.com.ua)