Panyi Miklós: A Rákóczi-tábor és rendezvényei igazi nemzeti találkozási pontok

2024. augusztus 7., 10:04 , 1222. szám

A Rákóczi-tábort és rendezvényeit igazi nemzeti találkozási pontoknak nevezte a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára múlt csütörtökön Sátoraljaújhelyen, a harmadik Rákóczi Szabadegyetem megnyitóján.

Panyi Miklós kiemelte, a Rákóczi Szövetség által életre hívott események, amelyeken minden nyáron több mint tízezer Kárpát-medencei és a nagyvilágban élő magyar fiatal fordulhat meg, a nemzeti összetartozás csodálatos, nyílt megnyilvánulásai.

Közölte, hogy a szervezet munkája a nemzetépítéssel, a magyar fiatalok támogatásával, a magyar nyelv Kárpát-medencei megerősítésével, valamint az iskolaválasztási programmal és az iskolabusz-hálózattal példamutató.

Az államtitkár elmondta, Kárpátalján nehéz hasonló rendezvényeket szervezni, ezért is nagy érték, hogy nem messze a magyar–ukrán határtól van lehetőség arra, hogy az ottani fiatalok is találkozhassanak.

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója köszöntőjében arról beszélt, a cég energiát biztosít az utazáshoz, a szállításhoz, a gazdasághoz, emellett az embereknek és a közösségeknek is.

Hangsúlyozta, közösséget formálni „igazán kemény” feladat, de egyre inkább látszik, hogy az a közösség, amely évekkel ezelőtt elkezdett kialakulni a táborban, létezik, és az energiát tovább kell adni.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke köszöntőjében elmondta, a Rákóczi Szabadegyetemet a szabadság, a cselekvés és a közösség hármasa hívta életre három évvel ezelőtt, és azóta hagyománnyá vált. Hozzátette, az idén nyáron harminckét országból tizenötezer magyar diák látogat el a szövetség táboraiba.

(MTI/Kárpátalja)