Felmérés: Egy nem létező párt támogatottsága a legnagyobb

2024. augusztus 9., 12:09 , 1222. szám

A 2024. májusi állapot szerint az ukránok többsége (72%) ellenezte a választások megtartását háborús körülmények között – jelentette az RBK–Ukrajina a Nemzeti Demokratikus Intézet (NDI) által végzett felmérés adataira hivatkozva augusztus 1-jén.

A felmérés szerint a válaszadók 24%-a támogatná a választások megtartását a háború befejezése előtt.

A megkérdezettek 28%-a viszonyult pozitívan egy majdan Szerhij Pritula televíziós műsorvezető által irányítandó, ám egyelőre nem létező párthoz, s ugyanennyien viszonyultak hozzá negatívan.

Pozitív hozzáállásának az Európai Szolidaritás Párthoz (Petro Porosenko volt elnök pártja) a válaszadók 23%-a, negatív hozzáállásának pedig 47%-uk adott hangot.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester UDAR pártját a válaszadók 18%-a támogatja, míg a 34 százalékuk negatívan vélekedik róla.

A megkérdezettek 18%-a pozitívan viszonyul az Észszerű Politika párthoz (a Розумна політика Dmitro Razumkov volt házelnök frakcióközi képviselői egyesülése), 27%-uk viszont negatívan.

A Hang párt (Голос – Kira Rudik) támogatottsága 13%-os, a megkérdezettek 29%-ától negatív értékelést kapott.

A Nép Szolgája (Olena Suljak) kormánypártot szintén a választópolgárok 13%-a támogatja, míg 48%-uk helyteleníti tevékenységét.

Volodimir Hrojszman exminiszterelnök Ukrán Stratégia (Українська стратегія) pártjához a válaszadók 12%-a viszonyul pozitívan, 36%-a pedig negatívan.

Julija Timosenko Haza (Батьківщина) pártját 9% támogatja, míg 57% nem támogatja.

A 2022-ben megszüntetett Ellenzéki Platform – Az Életért pártot 4%-támogatná, míg 71% negatívan viszonyul hozzá.

Megjegyzendő, hogy a felmérés készítői a pártokhoz való viszonyulásukról kérdezték a válaszadókat, s nem arról, hogy készek-e az adott pártra szavazni.

Az országos telefonos felmérés 2024. május 8. és május 25. között készült 2 508 polgár bevonásával. A terepmunkát a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) végezte.

(hk/rbc.ua)