Több mint 400 gyermeket vettek el ukrán szülőktől külföldön

2024. augusztus 9., 13:15 , 1222. szám

Az Ukrán Nemzeti Szociális Szervizszolgálat arról tájékoztatta a Szabadság Rádió (SZR) ukrán nyelvű hírszolgálatát, hogy 2024. július végéig 430 gyermeket vettek el ukrán szülőktől külföldön.

A szolgálat szerint hatvanötöt e gyerekek közül már sikerült visszaszerezni.

Az ilyen történetekről a szolgálat az ukrán diplomáciai intézményektől és maguktól a hozzátartozóktól is kap információkat – közölte az SZR „Hogy vagy?” projektje. A leggyakrabban a hasonló esetek Németországban (122 gyermek), Lengyelországban (39 gyermek), Norvégiában és Spanyolországban (20-20 gyermek) fordulnak elő.

„Ennek különböző okai vannak. Előfordulhat, hogy az ukrán szülők nem ismerik a tartózkodási helyük szerinti ország jogszabályait, mondjuk úgy, eltérő a hozzáállás a gyermekneveléshez Ukrajnában és külföldön. Például a gyereket hangosan szidják az utcán, például a tíz éven aluli gyermeket egyedül indítják útnak az iskolába, ami Ukrajnában elvben megszokott, ám sok európai országban tilos. De előfordulnak objektív okok is, ha a szülőknek egészségügyi problémái vannak, többek közt mentális zavarai, akkor természetesen a gyermekeket biztonságuk érdekében kiemelik, helyi családformákban vagy más, az adott országban létező intézményekben helyezik el őket. A mi feladatunk pedig az, hogy megtaláljuk azokat a hozzátartozókat vagy törvényes képviselőket, akik készek elutazni, magukhoz venni a gyermeket és gondoskodni róla a továbbiakban” – mondta el Vaszil Lucik, a Szervizszolgálat vezetője.

Az Ukrán Nemzeti Szociális Szervizszolgálat 2020 augusztusában létrehozott központi hatóság, amely a lakosság szociális védelme és a gyermekek jogainak védelme terén hivatott megvalósítani az állami politikát.

Idén év elején Olena Zelenszka, az államfő felesége bejelentette, hogy több mint kétmillió gyermek hagyta el Ukrajnát Oroszország teljes körű inváziójának megindulása után.

(pszv/radiosvoboda.org)