Sikeresen zárult a Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémia

2024. augusztus 11., 16:31 , 1223. szám

Immár 23. alkalommal szervezett a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) nyári akadémiát a kárpátaljai pedagógusok számára augusztus 5–8. között. Az eseményre közel 150 pedagógus jelentkezett. Az akadémia résztvevői idén számos témával foglalkoztak. A délelőtti plenáris elő­adások során az előadók a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás helyzetével, a kisebbségi jogokkal, valamint a digitális kor oktatást formáló hatásával foglalkoztak.

A négynapos akadémia során a résztvevők helyi és külföldi előadók előadásait hallgathatták meg, valamint részt vehettek gyakorlati foglalkozásokon. Az akadémia résztvevői idén a következő témakörökben hallhattak előadásokat és vehettek részt gyakorlati képzéseken: a kárpátaljai magyar nyelvű oktatás; kisebbségi jogok; Kompetencia – Oktatás – Mérleg – Perspektíva; hogyan formálja a digitális kor az oktatást.

Fodor Éva, a KMPSZ módszertani irodájának vezetője kérdésünkre elmondta: immár 23. alkalommal szervezték meg a nyári pedagógus-továbbképzést. Ez az egyetlen olyan továbbképzés Kárpátalján, amely akkreditált és magyar nyelvű. Idén közel 150 pedagógus jelentkezett. A négy nap során számos neves előadótól hallhattak előadásokat a résztvevők, valamint gyakorlati foglalkozásokon is bővíthették ismereteiket az érdeklődők. A gyakorlati foglalkozások 10 szekcióban zajlottak: iskolai tantárgyakból, de volt művészeti és óvodapedagógusok számára is gyakorlati, módszertani foglalkozás.

Dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke megjegyezte: bár 23 éve szervezik meg a Kárpátaljai Nyári Kölcsey Pedagógusakadémiát, azonban nyári pedagógus-továbbképzéseket már jóval korábban is szerveztek. A KMPSZ 1991-es megalakulása óta rendszeresen tart továbbképzéseket a pedagógusoknak, 1992-től kezdve először néprajzi, népzenei vonalon, majd bővítették a palettát. Ez 30 órás továbbképzés, amely beszámolható a pedagógiai továbbképzésekbe. Ukrajnában 150 kreditet kell teljesíteniük a pedagógusoknak ötévente, továbbképzések alkalmával. „Igyekszünk minden éven olyan kínálatot adni, amivel megpróbáljuk idehozni a világot, és amivel fejleszthetjük a tanárok széles látókörét. Most a digitális oktatás és a pedagógiai értékelés, a minőség a fő témáink” – mondta Orosz Ildikó.

Az akadémia során esténként kulturális programokkal is várták a pedagógusokat: volt filmvetítés, valamint a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Fedák Sári termében az érdeklődők megtekinthették a Frida című mono­drámát, Orosz Ibolya előadásában.

A négynapos továbbképzés utolsó napján dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár, neveléstudományi kutató, néptáncpedagógus, az Így tedd rá! program alapítójának és megalkotójának Merre tart a magyar közoktatás? Tervek és elképzelések középtávon című előadását láthatták. Ezt követően Kiss Dávid, a magyarországi Oktatási Hivatal Elnöki Kabinetének főosztályvezetője adott elő, aki a Köznevelési együttműködés a digitális módszerek és eszközök használatának támogatására Magyarországon és a szomszédos országokban című projekt eredményeit ismertette.

A záróalkalom során a pedagógusok oklevélben részesültek, amelyet dr. Orosz Ildikó és dr. Balatoni Katalin adott át.         

VE