Egyházmegyei gyermektábor az MRSZ támogatásával Nagyberegen

2024. augusztus 12., 10:34 , 1223. szám

A Beregi Református Egyházmegye szervezésében második alkalommal rendeztek nyári gyerektábort a Nagyberegi Református Líceum bázisán. Az egyhetes táborba a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) támogatásával negyven, elsősorban szociálisan nehéz helyzetben élő gyermeket hívtak meg, illetve olyanokat, akiknek nincs más nyaralási lehetőségük.

Tóth László, a Beregi Református Egyházmegye esperese, a mostani tábornak otthont adó Nagyberegi Református Líceum lelkész-igazgatója kiemelte, fontosnak tartják, hogy a hittanos gyerekek, a gyülekezetek ifjúsága számára nyáron is biztosítsanak olyan lehetőségeket, ahol Isten közelében lehetnek, töltekezhetnek és egyben ki is kapcsolódhatnak.

„Nyáron mindig vannak programok, »nem hagyjuk békén« a gyerekeket, azért, hogy a nyarat lehetőleg olyan közegben töltsék el, olyan gyereknapon, olyan táborokban vegyenek részt, amelyeknek szerves része az Isten igéjével való ismerkedés, magával az Úristennel való ismerkedés. Nyilván vannak olyan gyerekek, akiknek nagyon sok lehetőségük van táborokba eljutni, mert részt vettek tanulmányi versenyeken vagy egyéb miatt, de vannak olyan gyerekek, akik lehet egy táborba sem jutnak el nyáron, és ilyenkor az egyháznak nagyon fontos feladata az, hogy ezeket a gyerekeket is megtalálja, felkarolja, akár helyileg a gyülekezetben, akár több gyülekezetből összegyűjtse őket, ahogyan ez most is történt, és legyen nekik is tábori élményük a nyáron. Ennek a tábornak a szervezése már több hónappal ezelőtt elkezdődött, mert tavaly is volt ilyen táborunk, tudtuk, hogy az idén is lesz rá lehetőségünk, ezért már hónapok óta folyt a szervezés, tervezés, a munkatársak összegyűjtése, a téma kiválasztása, a helyszínnek a rögzítése, hogy hol lesz, illetve tegnap volt egy kirándulós nap, azt is előre megbeszéltük, hogy oda hogyan és mikor fogunk eljutni. Tehát ezek már korábban elkezdődtek. Az infrastruktúránk, úgy gondolom, ideális ahhoz, hogy táborokat szervezzünk. Néhány dolgot még meg kellett hozzá csinálni, mint pl. egy medence, mert ebben a nagy hőségben délután egy fél órára ‒ egy órára levisszük a gyerekeket a medencéhez is, hogy hűsöljenek egy kicsit, ami nyilván felügyelet alatt történik. Nálunk osztálytermek vannak, tornaterem is van. Ha rossz az idő, akkor oda is be lehet menni. Rengeteg olyan helyünk van, ahol ideális körülmények között – ha mondhatjuk így, ha van ilyen, de közel az ideálishoz – lehet táborokat szervezni. És nyáron meg szünidő van, üres az iskola. Idén a konfirmandusoknak is itt, Nagyberegen szerveztek táborokat, de volt olyan gyülekezet, melynek gyermektagsága Kuklyára ment, mert ott van táborozó helye, volt olyan gyülekezet ‒ több is ‒, akiknek tagjai Dédában táboroztak, vannak olyan gyülekezetek is, akik helyben oldják meg, de Bereg megyében nincs olyan gyülekezet, ahol, ha van van konfirmandus, van ifis, akkor ne szerveztek volna nekik tábort, illetve ugyanígy a kisebbeknek a vakációs bibliaheteket. Egyházmegyeileg pedig most ebbe a táborba is lehetett a gyülekezetekből gyerekeket delegálni. A Magyar Református Szeretetszolgálat minden évben támogatást biztosít a tábor megszervezéséhez, és éppen az ő javaslatuk volt az a szervezésnél, hogy vegyük figyelembe azokat a gyerekeket, akik esetleg semmilyen táborba nem tudnak eljutni, vagyis hátrányos helyzetű, esetleg árva, félárva gyerekekről beszélünk” ‒ foglalta össze az idei tábort a lelkész-igazgató.

TV21 Ungvár/ V. I.