Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepe

2024. augusztus 12., 19:05 , 1223. szám

2024. augusztus 8-án rendezték meg Somogyváron a Kárpát-medencei Búzaösszeöntés Ünnepét, amely a búza betakarításának végét és az újkenyér-készítés folyamatának kezdetét jelképezi. Az ünnepség során a Kárpát-medence különböző régióiból származó búzát összeöntik, szimbolizálva a magyar nemzet egységét és összetartozását. Az összegyűjtött búzából később liszt készül, amelyet a kenyérsütéshez használnak fel. Az eseményen kárpátaljai társadalmi szervezetek is részt vettek.

A Kárpát-medencei magyar gazdákat összefogó mozgalom célja, hogy támogassa a rászoruló magyar gyermekek, családok ellátását. Az ünnepségen a köszöntőbeszédek után sor került a szimbolikus búzaösszeöntésre. A gazdák képviselői a magukkal hozott búzaszemeket egy nagy méretű dézsába öntötték, majd a tetejére helyezték a kenyérkészítés alapvető hozzávalóit: a Felvidékről hozott kovászt, a Parajdról származó sót. A kenyérhez elengedhetetlen vizet a „Pro Agricultura Carpatika” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány Gazdaasszony Tagozata gyűjtötte a Fekete-Tisza forrásánál. A minden magyarországi vármegyéből és a külhoni régiókból érkezett összeöntött búzát s a kenyér hozzávalóit a történelmi egyházak képviselői megáldották.

Nagy István agrárminiszter felszólalásában kifejtette: „A kenyér mindig és mindenhol a biztonság, a jövő és a megmaradás üzenetét hordozza. Nekünk, magyaroknak azonban az élet egyik magától értetődő metaforája. A magyarok kenyere pedig idén is biztosított” – olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program a Kárpát-medence magyar gazdáinak összefogását és a nemzeti egység erősítését szimbolizálja. Az évente megrendezett kezdeményezés célja, hogy a gazdák által felajánlott búzából készült kenyeret eljuttassák a rászoruló magyar gyermekekhez és családokhoz. A 15 millió búzaszem elnevezés arra utal, hogy a program az egész magyar nemzetet, a világ különböző tájain élő magyarokat is megszólítja, és ezzel a közös felelősségvállalás, a szolidaritás, valamint a kulturális és történelmi értékek megőrzésének fontosságát hangsúlyozza.           

LI