Szumi megyéből már 19 800 főt evakuáltak

2024. augusztus 12., 16:19

A kiürítés meghirdetése óta 19 800 személyt evakuáltak Szumi megyéből, köztük körülbelül 2000 gyermeket – mondta el az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában Volodimir Artyuh, a Szumi Megyei Katonai Közigazgatás vezetője, akit a korrespondent.net idéz augusztus 12-én, hétfőn.

„Ahonnan augusztus 6-án hirdették meg – ez 23 település –, a mai napig körülbelül 3800 embert evakuáltak, köztük 175 gyermeket– tette hozzá Artyuh.

A tisztviselő emlékeztetett, hogy Szumi megye rendszeres ágyúzása miatt egyes régiókban kötelező evakuálást kellett meghirdetni.

Korábban a helyi hatóságok, felismerve a lakosság védelmének szükségességét, meghirdették a határ menti öt kilométeres övezet kiürítését, ami 115 települést érint.

Emellett ott, ahol a legveszélyesebb a helyzet, kötelező evakuálást és kényszerkiürítést rendeltek el. A kényszerkiürítés két hromadára vonatkozik: a sosztkai járási szeredina-budaira és az ohtirkai járási velika piszarivkaira.

Korábban jelentették, hogy a lakosság hadiállapot alatti kötelező evakuálásának kérdéseiben illetékes koordinációs törzs tagjai a biztonsági helyzet miatt döntöttek a gyermekek kényszerkitelepítéséről Donyeck megye 13 településéről.

(korrespondent.net/Kárpátalja)