Az EU és Ukrajna felszólította Mexikót Putyin letartóztatására

2024. augusztus 14., 09:33 , 1223. szám

Az Európai Bizottság felszólította a mexikói kormányt Vlagyimir Putyin orosz elnök letartóztatására, ha részt vesz Claudia Sheinbaum megválasztott elnök beiktatásán – jelentette a DW.

Peter Stano, az Európai Unió külügyi szolgálatának képviselője augusztus 8-án az Euractivnak adott interjújában kijelentette, hogy Mexikó tagsága a Nemzetközi Büntetőbíróságban (ICC) azt jelenti, hogy köteles letartóztatni Putyint, ha az elfogadja a latin-amerikai ország meghívását és részt vesz a beiktatási ünnepségen, amelyre október 1-jén kerül sor.

„Mexikó 2005 óta tagja az ICC-nek, az azzal járó összes jogi kötelezettséggel együtt. Ezért hisszük, hogy Mexikó teljesíteni fogja az ICC tagjaként vállalt kötelezettségeit” – mondta Stano.

A szóvivő ugyanakkor megjegyezte, hogy „Mexikónak, mint minden más országnak, joga van nemzetközi kapcsolatait saját érdekeinek megfelelően fejleszteni”.

Egy nappal korábban, augusztus 7-én, Ukrajna mexikói nagykövetsége is felkérte a mexikói kormányt, hogy tartóztassa le Putyint, ha az országba érkezik.

Az ukrán külképviselet, amely Putyint háborús bűnösnek nevezte, egyben köszönetet mondott Mexikónak, hogy meghívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt az október 1-jei eseményre.

A leköszönő mexikói elnök azonban elutasította Ukrajna kérését, ami Putyin letartóztatását illeti – írta a Reuters.

„Nem tehetjük meg. Nem a mi dolgunk” – mondta Andrés Manuel López Obrador újságíróknak augusztus 8-án, sajtótájékoztatón.

Juan Ramon de la Fuente leendő külügyminiszter kijelentette, hogy „szokásos protokoll” minden olyan ország vezetőjének meghívása az elnök beiktatására, amelyekkel Mexikó diplomáciai kapcsolatban áll, beleértve Oroszországot és Ukrajnát is.

Mint ismeretes, 2023 márciusában a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Putyin ellen.

(szcs/dw.com)