Mali után Niger is szakított Ukrajnával

2024. augusztus 14., 09:51 , 1223. szám

Mali után Niger is bejelentette a diplomáciai kapcsolatok azonnali megszakítását Ukrajnával, azzal vádolva Kijevet, hogy „terrorista csoportokat” támogat – jelentette a DW az AFP hírügynökségre hivatkozva augusztus 7-én.

„Niger Köztársaság kormánya, teljes szolidaritást vállalva Mali kormányával és népével, úgy döntött a teljes szuverenitástól vezérelve, hogy haladéktalanul megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat a Niger Köztársaság és Ukrajna között” – jelentette be Amadou Abdramane ezredes kormányképviselő a televízióban.

A Nigert kormányzó katonai junta ezenkívül azt tervezi, az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul, hogy megvitassák Ukrajna „agresszióját” – tette hozzá Abdramane.

„Niger Köztársaság kormánya nagy meglepetéssel és mély felháborodással értesült Andrij Juszov (a GUR, az Ukrán Védelmi Minisztérium hírszerző főosztályának szóvivője – a szerk.) felforgató és elfogadhatatlan kijelentéseiről” – tudatta közleményében Abdraman.

Ukrajna Külügyminisztériuma Niamey lépésére reagálva augusztus 8-i nyilatkozatában sajnálatát fejezte ki az afrikai ország kormányzatának döntése miatt, visszautasított minden vádat, és hangsúlyozta, hogy egy ilyen döntés az Ukrajna ellen háborút folytató Oroszországgal való szolidaritás gesztusa.

Korábban, augusztus 5-én az Ukrajinszka Pravda jelentette, hogy Mali átmeneti kormánya megszakítja diplomáciai kapcsolatait Ukrajnával, amelyet a terrorizmus támogatásával vádoltak. Mali szerint Juszov elismerte országa szerepét a mali fegyveres erőknek és a Bamako által hadserege megerősítésére bevont orosz Wagner-csoport katonai magáncég alakulatainak a tuareg lázadóktól július 25–27-én elszenvedett súlyos vereségében.

„Mali Köztársaság átmeneti kormányának az Ukrajnával fenntartott diplomáciai kapcsolatok megszakítására vonatkozó döntése rövidlátó és elhamarkodott, tekintettel arra, hogy Ukrajna mint az Oroszországi Föderáció provokálatlan, teljes körű fegyveres agressziójának áldozata, mindent megtesz a nemzetközi közösség támogatásával az igazságosság és a nemzetközi jog tiszteletben tartásának helyreállítása érdekében, aminek célja, hogy megvédje a világ összes országát, köztük az afrikai országokat szuverenitásuk, függetlenségük és területi integritásuk megsértésétől” – reagált Bamako döntésére Ukrajna Külügyminisztériuma.

Niger és Mali lépéséhez kapcsolódó hír, hogy augusztus elején a szenegáli külügyminisztérium bekérette Ukrajna nagykövetét a mali lázadók állítólagos támogatása miatt. Média­beszámolók szerint Szenegál az ukrán nagykövetség kapcsolódó Facebook-bejegyzését a „terrorizmus igazolásaként” értékelte. A bejegyzés jelenleg nem érhető el a közösségi oldalon.

A történtek előzménye, hogy július végén a tuareg lázadók hírül adták, hogy az ország északi részén meggyilkolták a Wagner-csoport 84 orosz katonáját és a mali kormányhadsereg 47 katonáját.

A DW szerint Andrij Juszov, a GUR képviselője utalt Ukrajna érintettségére a tuaregek hadműveletében Mali területén.

„A felkelők megkapták a szükséges információkat, és nem csak információkat, amelyek lehetővé tették számukra, hogy sikeres katonai műveletet hajtsanak végre az orosz háborús bűnösök ellen” – közölte Juszov az országos televíziós hírcsatornák közös műsorfolyamában július 29-én anélkül, hogy további részleteket közölt volna.

A DW emlékeztet, Nigert és Malit katonai kormányok irányítják, amelyek a közelmúltban puccsal kerültek hatalomra. Ezek az országok felbontották a védelmi megállapodásaikat Franciaországgal, és most ehelyett erősítik kapcsolataikat az Oroszországi Föderációval.

(ntk/dw.com/pravda.com.ua)