Zelenszkij fogadta az amerikai kongresszusi küldöttséget

2024. augusztus 14., 11:00 , 1223. szám

Volodimir Zelenszkij elnök találkozott az Amerikai Egyesült Államok Képviselőházának Donald Norcross és James Panetta demokrata, valamint Ce­leste Meloy republikánus képviselők alkotta kétpárti küldöttségével – jelentette az Elnöki Hivatal honlapja augusztus 8-án.

Az államfő köszönetet mondott az amerikai delegációnak, hogy ellátogattak Kijevbe és Odesszába. Méltatta az Egyesült Államok támogatását az orosz agresszió elleni küzdelemben, többek közt az F–16-os repülőgépek átadását Ukrajnának.

„Köszönöm az amerikai társadalomnak a háború kezdetétől Ukrajnának nyújtott fontos segítséget. Hálásak vagyunk Joseph Biden elnöknek, a Kongresszus mindkét házának és mindkét pártnak. Nagyra értékeljük a Kongresszus döntését hadseregünk támogatását illetően” – mondta Volodimir Zelenszkij.

A megbeszélésen részletesen megvitatták Ukrajna védelmi képességeinek fejlesztését, valamint az ukrán honvédség kiemelt szükségleteit.

Az elnök hangsúlyozta a polgári lakosság és a kritikus infrastruktúra hatékony védelmét szolgáló további légvédelmi eszközök beszerzésének fontosságát, valamint országa igényeit, ami az ukrán pilóták és technikusok amerikai kiképzésének bővítését illeti.

A felek kiemelt figyelmet fordítottak Ukrajna haladására az euroatlanti integráció útján.

Az államfő megköszönte az Egyesült Államok aktív részvételét az első svájci békecsúcs előkészítésében és lebonyolításában, valamint beszélt az eredmények megvalósítását célzó további lépésekről.

(hk/president.gov.ua)