Az ENSZ szerint Oroszországban megkínozzák az ukrán hadifoglyok többségét

2024. augusztus 15., 13:15 , 1223. szám

Az ukrán hadifoglyok többségét – 95%-át – megkínozzák Oroszországban – jelentette ki Danielle Bell, az ENSZ Ukrajnai Emberi Jogi Megfigyelő Missziójának (UNHRM) vezetője a holland NOS tévécsatornának adott interjújában, amelyet a Szabadság Rádió ukrán nyelvű hírszolgálata idézett augusztus 8-án.

„Fémbotokkal és botokkal verik, elektromos árammal kínozzák őket. [...] A legrosszabb dolog, amit láttam 20 éves pályafutásom során, amikor az ENSZ megbízásából foglyokat látogattam. A kínzás széles körben elterjedt és rendszerszintű” – közölte Bell.

Elmondása szerint a kínzás a legelső kihallgatással kezdődik.

Bell jelezte, hogy beszámolójában azoknak az ukrán foglyoknak a közléseire támaszkodik, akikkel módja volt beszélni.

Júniusban az UNHRM arról számolt be, hogy az orosz fogságból szabadult 600 civil vagy hadifogoly mindegyike kínzásról és rossz bánásmódról tett említést.

Korábban Volodimir Zelenszkij elnök közölte, hogy a teljes körű invázió kezdetétől 2024 júniusáig Ukrajna 3 310 embert szabadított ki orosz fogságból. A Főügyészi Hivatal több mint 450 büntetőeljárást indított hadifoglyok bántalmazása és kínzása miatt, és több mint 2 100 büntetőeljárást polgári személyek kínzásáért.

(hk/radiosvoboda.org)