FT: Ukrajna és Oroszország tárgyalásokat kezd a Kurszki területen elfogott foglyok cseréjéről

2024. augusztus 15., 15:29

Ukrajna és az Oroszországi Föderáció képviselői tárgyalásokat kezdenek a hadifogolycseréről a Kurszki területen – jelentette az UNIAN hírügynökség a Financial Times-ra (FT) hivatkozva augusztus 15-én, csütörtökön. Az ukrán hírszerzés megerősítette a csere előkészítésének tényét az amerikai kiadványnak.

Az Ukrán Fegyveres Erők által a Kurszki területre való bevonuláskor elfogott orosz katonák pontos számát nem hozták nyilvánosságra, az FT azonban jelezte, hogy kormánytisztviselők és a katonák szerint több százan lehetnek. Az elfogottak között sok a fiatal sorköteles.

A kiadvány megjegyzi, hogy a tárgyalások a két ország között azután kezdődtek, hogy már tíz napja folytak a súlyos harcok a Kurszki területen. A lap szerint az orosz katonák elfogása megerősíti Kijev pozícióját a háború kezdete óta a Kreml kínzókamráiban fogva tartott több ezer saját katonája és polgára visszaszerzéséről folytatott tárgyalásokon.

Az UNIAN emlékeztet, korábban Dmitro Lubinec ombudsman arról számolt be, hogy az orosz fél kezdeményezi a tárgyalások megkezdését ebben a kérdésben.

(unian.ua/Kárpátalja)